Ukraina: Putin är rädd inför fredsmötet

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-25

Russian President Vladimir Putin under ett besök i Belarus nyligen.

Rysslands president Putin är rädd inför fredsmötet i Schweiz i juni. Därför kommer uppgifter om att han är redo att förhandla om en vapenvila, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Under fredagen kom uppgifter i ryska medier om att Vladimir Putin är villig att förhandla, med utgångspunkt att ockuperade delar av Ukraina ska förbli under rysk kontroll.

Under fredagskvällen reagerade ukrainska företrädare skarpt på uppgifterna.

”Det är enkelt. Putin försöker desperat spåra ur fredsmötet i Schweiz den 15–16 juni. Han är rädd för dess framgång”, skriver utrikesminister Dmytro Kuleba på X.

President Volodymyr Zelenskyj utvecklar resonemanget i sitt dagliga tal. Där säger han att Putin är rädd för att världen skulle tvinga Ryssland till fred i enlighet med internationella avtal, och mot en sådan majoritet har han ingenting att sätta emot, enligt Zelenskyj.

”Fredsmötet är ett format där Putin inte kommer att kunna ljuga mer. Och utan lögner är han absolut ingenting.”

– När Ukraina håller på med sin fredsprocess som man gör nu, med mötet man kallat till i Schweiz, brukar Ryssland försöka framstå som den fredsälskande parten. Då görs det alltid i termerna att ”ja vi vill förhandla om fred bara vi får behålla det vi tagit och får lite till”, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till TV4 Nyheterna.

Samtidigt kommer uppgifter om att Ryssland tagit ännu en ukrainsk by, den här gången orten Archangelske i Donetsk-regionen, enligt det ryska försvarsdepartementet, rapporterar AFP.

Den statliga nyhetsbyrån Tass beskriver det som att platsen är ”befriad”. Ryssland har hävdat att de tagit kontroll över flera ukrainska byar den senaste tiden.

Ukrainas president hävdar samtidigt att man tagit kontroll över områden i Charkiv-regionen där ryska trupper gått in tidigare i maj. Uppgifterna har inte oberoende bekräftats.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel region för den ukrainska byn.