Döms för brutalt mord på kvinna i Umeå

TT

Publicerad 2024-05-22

Umeå tingsrätt dömer en man i 30-årsåldern för mord. Arkivbild.

I september förra året mördades en kvinna brutalt i sitt hem i Umeå. Nu döms en man i 30-årsåldern till 18 års fängelse för mord, meddelar Umeå tingsrätt.

Mannen greps den 28 september efter att ha riktat grova hot mot en släkting. När han morgonen därpå försattes på fri fot begav han sig hem till kvinnan, som han var bekant med, rapporterar VK.

Där ska han ha utsatt kvinnan för strypningsvåld, slagit henne med olika tillhyggen och slutligen huggit henne i ansiktet med en kniv.

Åklagare Anna Lundberg yrkade på 18 års fängelse eller livstid för mannen, som bedöms ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen men inte vid tiden för den rättspsykiatriska undersökningen, skriver VK.

Mannen har erkänt mordet, som han begick under påverkan av narkotika.

”Tingsrätten har i den delen funnit att den tilltalade själv, efter att ha använt olika droger i nära anslutning till gärningarna, har tagit en medveten risk i förhållande till att användningen kunde medföra ett avvikande beteende hos honom. Därmed anses han själv ha vållat det tillstånd han befann sig i när gärningarna begicks”, säger chefsrådman Anders Carlbaum i ett pressmeddelande.