Experterna: Först till helgen blir det klart

Valrysaren i USA väntas fortsätta i flera dagar

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-11-04

Först till helgen kan vi räkna med ett resultat i USA-valet.

Det förutspår svenska USA-valsexperten Carl Melin.

– Det är absolut inte klart än. Däremot är det mycket jämnare än vad man trodde att det skulle bli utifrån mätningarna, säger han.

Den amerikanska valrysaren väntas fortsätta i flera dagar. När president Donald Trump tagit hem segern i flera delstater där Demokraterna förutspåtts vinst måste Joe Biden sätta sitt hopp till fyra delstater där rösträkningen väntas dra ut på tiden, säger valexperten Carl Melin från tankesmejdan Futurion.

Melin har varit Aftonbladets valexpert under USA-valen 2012 och 2016, riskdagsvalet 2014 samt under flera EU-val. Mellan 2009 och 2014 var han analyschef på flerfaldigt prisbelönta opinionsundersökningsföretaget United Minds.

Carl Melin, USA-valsexpert.

”Inte klart än”

Tidigt på onsdagsmorgonen, när omkring 70 procent av rösterna räknats i hela USA, beskriver han Joe Bidens chanser att hämta hem presidentvalet som ”osäkra”.

– Jag skulle säga att det är väldigt osäkert. Det ser ut som att Biden ändå vinner Arizona. Om vi då antar att de delstater som vi är ganska säkra på går dit vi tror så handlar det om att Biden behöver vinna tre av fyra av Wisconsin, Arizona, Michigan och Pennsylvania. Arizona verkar ganska klart, men i de tre andra är det ganska mycket kvar att räkna Det kan ta några dagar, säger Carl Melin.

Finns det tillräckligt mycket oräknade röster för att Joe Biden ska ha en möjlighet?

– Ja, det finns fortfarande en möjlighet för Biden att ta det. Och i Pennsylvania är det mycket mindre räknat i de starkast demokratiska områdena, så det är inte klart än. Däremot är det mycket jämnare än vad man trodde att det skulle bli utifrån mätningarna.

Joe och Jill Biden.

Rekord i poströster

Hur lång tid kan det ta innan vi har ett tydligt resultat?

– Det är väldigt svårt att säga. Jag har sett att vissa säger att det kan ta upp till en vecka, men jag har inte dubbelkollat den uppgiften. Men det handlar bland annat om poströster som kan räknas upp till tre dagar efter valdagen. Så kanske att vi får veta före helgen. Eller troligast till helgen även om det då inte är helt färdigräknat så kommer vi att se åt vilket håll det går. Till helgen borde vi veta med säkerhet vem som blir president, säger Carl Melin.

Karin Nelson, vd på Demoskop, understryker att många av de röster som ännu inte räknats i delstaterna Pennsylvania, Wisconsin och Michigan är poströster och att valet därför ännu inte är avgjort.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Det ser ofta ut rött (Republikanernas färg, reds anm) från början, men det tenderar att bli blått (Demokraterna, reds anm) när man räknar poströsterna och där pekar det ju mot ett rekordhögt antal poströster i år, säger Karin Nelson, vd för Demoskop.

Rösträkning i Minnesota.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat