Konstnären om gyllende Trumpstatyn

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

ORLANDO. En nära två meter hög gyllene staty av Trump i flip-flops kan bli din – för 850 000 kronor.
Konstverket har fått stor uppmärksamhet på Cpac-konferensen och på nätet hånas hans verk.
– Folk får tolka det hur de vill, säger skaparen Tommy Zeagan om anklagelserna.

Allt började med att konstnären Tommy Zeagan tyckte sig bara se osmickrande avbildningar av Donald Trump. Hur dåvarande presidenten såg ut som en bebis, var naken eller porträtterad på toaletten.

– Jag tänkte ”det där är bara äckligt”, jag kan göra bättre än så, säger Tommy Zeagan till Aftonbladet.

 Tommy Zeagan med sitt konstverk.
Foto: Emelie Svensson
Tommy Zeagan med sitt konstverk.

Arbetet med statyn började för drygt två år sedan.

På överkroppen har Tommy Zeagan designat guld-Trump med kostym, eftersom att han ville trycka på Trumps bakgrund i bussinessvärlden. Men på nederkroppen är han snarare semesterklädd: shorts med amerikanska flaggan på, och flip-flops för att understryka att Trump borde vara pensionär vid det här laget.

– Men eftersom att Trump älskar Amerika så mycket, så fortsätter han att jobba för landet, säger Tommy Zeagan.

Foto: John Raoux / TT
Republikaner tar bilder bredvid guld-Trump.

I ena handen håller Trump USA:s grundlag. I andra håller han en trollstav, som anspelar på ett citat av före detta president Barrack Obama, som en gång ifrågasatte hur Trump skulle få tillbaka fabriksjobben i USA: ”Har han någon slags magisk trollstav?”.

Virala bilder

Statyn har fått enorm uppmärksamhet på Cpac, Conservative Political Action Conference, den största och mest inflytelserika konferensen för konservativa i USA, där Trump gör sitt första framträdande efter att han lämnat Vita huset.

Men statysnackisen har spritts långt bortom konferensväggarna, efter att bilder på hur Tommy Zeagan rullar guldstatyn genom korridorerna blivit virala.

Foto: John Raoux / TT
Statyn är två meter hög.

På nätet började folk snabbt att håna statyn, och många menade att det är en symbol för vad de hävdar är en ohälsosam besatthet av Trump i konservativa kretsar.

Somliga började jämföra statyn med berättelsen om guldkalven i Bibeln, ett exempel på avgudadyrkan. Men Tommy Zeagan slår tillbaka mot anklagelserna och säger att det inte alls är en helgonbild.

– Jag tror demokrater vill göra allt de kan för att misskreditera presidenten. De säger att det är en ikon, men de vet inte skillnaden mellan en ikon och en skulptur, säger han och tillägger:
– Det är öppet för tolkning. Men om den verkligen säger något om vart partiet är på väg – nej, jag har ingen aning.

Foto: Jose Luis Magana / TT
Donald Trump på förra årets upplaga av Cpac.

Byggdes i Mexiko

Tommy Zeagan berättar att fiberglasstatyn byggdes i Mexiko, där han är bosatt sedan ett par år tillbaka.
Något som också fått folk att påpeka ironin i det det hela, eftersom att Trump under sin mandatperiod införde mer strikt immigrationspolitik mot grannlandet och kampanjade för en mur mot Mexiko.

Den hundra kilo tunga guldstatyn som landat på Cpac är inte enda som Zeagan tillverkat i form av ex-presidenten.
Ytterligare en, i rostfritt stål, väger närmare 300 kilo. Den kostade hans livsbesparingar att tillverka och har därför en ännu större prislapp för potentiella köpare: en miljon dollar.

Men mest hoppas Tommy att stålstatyn så småningom hamnar på Trumps framtida presidentbibliotek. Han har till och med kontakt med Trumps assistent Rhona Graff om saken, säger han.

Stoppades av säkerhetsvakter

Zeagan ska dessutom ha försökt komma in på lyxresidentet Mar-a-Lago på Trumps födelsedag förra året för att presentera originalstatyn för honom.
Men presenten kunde inte levereras till födelsedagsbarnet, eftersom Zeagan inte kunde inte ta sig förbi säkerhetsvakterna.

Nu finns det även en tredje staty som är på gång, en som Tommy tror kommer röra om i grytan allra mest.

– Den tredje ska kläs helt i 24 karats guld. Det kommer verkligen göra folk förbannade! skrattar Zeagan och tillägger:
– Konst handlar alltid om kontrovers. Det kommer bli kul.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN