I kväll kan Christer bli hjälte

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-18

Följ rymddramat minut för minut

I kväll gör Christer Fuglesang sin tredje rymdpromenad. Det kan bli hans svåraste.

Christer Fuglesangs tredje och sista rymdpromenad kan bli hans mest dramatiska. Tillsammans med kollegan Robert Curbeam ska han manuellt försöka att fälla ihop en av de solpaneler som förser rymdstationen med elektricitet.

Mycket svårt uppdrag

Arbetet kommer att bli mycket komplicerat och enligt Nasa kommer astronauterna att göra sitt yttersta för att panelen ska kunna fällas in. Om det blir nödvändigt ska duon till och med försöka skaka på panelen manuellt, så att den faller på plats.

Över det område astronauterna rör sig finns många strömförande delar och därför måste Curbeam och Fuglesang hela tiden vara ytterst försiktiga. Lyckas de med sitt uppdrag i natt jobbet kommer duon att bli hjältar.

Jobbar under tidspress

Arbetet i natt kommer att ske under tidspress. Nasa har avsatt drygt sex timmar till promenaden, men arbetet beräknas inte ta mer än fyra och en halv timme. Rymdfärjans personal behöver all tid de kan få för att förbereda återfärden till jorden.

Redan i morgon ska rymdfärjan Discovery lösgöra sig från ISS, för att påbörja resan hem.

Rymdpromenaden beräknas att börja strax efter klockan 20 i kväll. Du kan följa dramat minut för minut på Aftonbladet.se.

Erik Wiman

Följ ämnen i artikeln