21-åringen begär stort skadestånd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-01

Friades för dubbelmordet på det försvunna paret från Hovs Hallar

Polisen är övertygad om att paret mördats av den 21-åring som stått åtalad och besvikelsen var stor när Helsingborgs tingsrätt släppte honom efter rättegången.

Tidigt pekades 21-åringen ut som misstänkt för dubbelmordet på Sölve Svensson och Irene Saldert, men friades av Helsingborgs tingsrätt efter en uppmärksammad rättegång.

Nu begär 21-åringen ersättning för fem månader av lidande.

MÖRDADE? Sölve Svensson och Irene Saldert såg senast den 11 januari. Trots massivt sökpådrag har inte deras kroppar hittats.

21-åringen greps den 3 mars när han försökte sälja parets bil. Då hade paret redan varit försvunnit sedan mitten av januari och medieintresset var enormt.

Men eftersom kropparna inte hittades trots massiva polisinsatser och man, enligt Helsingborgs tingsrätts dom, inte helt kunde utesluta att Sölve Svensson fortfarande var i livet, friades 21-åringen från mordmisstankarna. Han dömdes dock till ett års fängelse för missbruk av urkund, urkundsförfalskning och försök till grovt bedrägeri.

Mer pengar än normalt

Nu kräver 21-åringen ett stort skadestånd på grund av det lidande han utsatts för under de fem månaderna han suttit häktad.

Enligt justitiekanslerns praxis ligger det normala skadeståndet på 700 kronor per dygn, men 21-åringens advokater menar i skadeståndsansökan att de försvårande omständigheterna bör höja beloppet till en ersättning över det normala.

– Lidandet har förvärrats på grund av brottets allvarliga karaktär och sättet det uppmärksammats på i media. 21-åringen kunde relativt omgående identifieras efter de inledande artiklarna, säger Kai Erwall, 21-åringens advokat, till aftonbladet.se.

21-åringen kräver också 61 305 kronor i ersättning för utebliven a-kassa och 2 640 kronor för ombudskostnader.