Stökig natt för polisen i hela landet

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2003-07-26

I Piteå avled en man. Två män skadades allvarligt efter att ha blivit knivhuggna i Uppsala. En grov misshandel ägde även rum i Helsingborg och på Väddö i Roslagen.

Natten till lördagen var mycket stökig på flera håll i Sverige.

Polisen runt om i landet rapporterar om bråk under natten mot lördagen. Många festivaler pågår och i kombination med lönehelg är många ute och festar.

I Piteå pågår i helgen festivalen Piteå dansar och ler och i Karlskoga Stranddagarna med drygt 10 000 besökare. Från båda ställen rapporteras om stökigheter. En man hittades tidigt på lördagsmorgonen död av sina kamrater vid Pite Havsbad.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd, säger Kenneth Rautio, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten, till TT.

''Kalabalik''

I Piteå omhändertogs eller greps ett 40-tal personer för olika brott.

Två män knivhöggs i ansiktet av en 22-årig man på en restaurang i Uppsala natten till lördagen. De två skadade vårdas för allvarliga men inte livshotande skador på Akademiska sjukhuset.

- Vi har haft den värsta natten på mycket länge. Flera anmälningar om misshandel har kommit in och vi har omhändertagit många för fylleri, säger vakthavande befäl på Uppsalapolisen, Per Lager.

I Örebro blev en ordningsvakt skallad vid försök att avstyra ett slagsmål. Förövaren ramlade sedan in i ett skyltfönster och skar sig allvarligt i handleden och vårdades på lördagen på sjukhus. Han är misstänkt för våld mot tjänsteman och misshandel.

- Det var kalabalik på platsen, säger vakthavande befäl i Örebro, Mats Adolfsson, till Nerikes Allehandas nätupplaga.

''Värre än midsommar''

På Väddö i Roslagen pågick den årliga Älmstanatten och polisen omhändertog där omkring 15 personer. Norrtäljepolisen grep två personer misstänkta för grov misshandel och fyra för misshandel. Natten betecknades som stökigare än både midsommar och nyår.

Även i Helsingborg var natten stökig under den årliga Helsingborgsfestivalen. En man i 30-årsåldern blev slagen med en flaska i huvudet. En man i samma ålder har gripits misstänkt för grov misshandel.

- Det har varit hårt tryck på personalen och ambulanserna har kört i skytteltrafik till sjukhuset med misshandlade personer, säger vakthavande befäl på Helsingborgspolisen, Mats Härle.

Förutom den grova misshandeln har ytterligare fem-tio fall av misshandel anmälts. Flera festivalbesökare har blivit rånade på mobiltelefoner och handväskor. Polisen omhändertog omkring 15 personer under fredagskvällen och natten till lördagen.

Våldtäkter

Även polisen i Göteborg, Linköping, och Karlstad uppger att det var mycket bråk under natten. En man fördes till sjukhus efter ett bråk på restaurang Trädgårn i Göteborg och en 20-årig kvinna ska ha blivit våldtagen av en för henne okänd man i Domkyrkoparken i centrala Linköping.

Ytterligare en våldtäkt ska ha ägt rum i centrala Västerås enligt en anmälan från en 18-årig flicka, rapporterar Västeråspolisen.

TT

Följ ämnen i artikeln