Alliansens löfte: 350 000 nya jobb

Publicerad 2014-06-04

I dag samlas Alliansens ledare och personal för en valkickoff – och kommer med ett löfte om att fem miljoner människor ska vara i jobb i Sverige 2020.

- Det är ett ambitiöst mål, säger Fredrik Reinfeldt.

Alliansen lovar fler jobb fram till 2020 på Alliansens valkickoff. Fram till år 2020 ska 350 000 fler vara i arbete, vilket skulle ge en sysselsättningsgrad i åldrarna 20-64 år med 82 procent.

Man utgår från SCB:s siffror om att 4 708 000 var sysselsatta i fjol.

Jobbcoacher slopas

Förslagen som presenteras i dag kostar 60 miljoner kronor och ska tas från "ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder", som slopade jobbcoacher.

– Vi vill att fem miljoner människor ska vara i arbete år 2020. Det kräver 350 000 fler i arbete än i dag. Det är ett ambitiöst mål, säger M-ledaren Fredrik Reinfeldt och påpekar att Socialdemokraterna endast lovat 200 000 fler jobb.

– Fler människor ska känna sig behövda. Det är en frihetsfråga och en medmänsklighetsfråga, säger Annie Lööf.

– Ytterst vill vi visa vår ambition att varje enskild människa som kan och vill jobba ska ha ett jobb att gå till. Det behövs också för att finansiera olika välfärdssystem vi vill ha, säger Göran Hägglund.

Ligger nära KI:s prognos

Enligt Reinfeldt är sysselsättningsökningen på 250 000 sedan 2006 inte helt kopplad till befolkningsökningen.

– Det finns en mindre koppling till befolkningsökningen, men den stora ökningen står våra reformer för.

Givet att konjunkturen går enligt prognos och att befolkningsökningen fortsätter som det ser ut är det möjligt att få 350 000 fler i arbete, enligt Reinfeldt.

Alliansens mål ligger nära Konjunkturinstitutets prognos. Enligt KI:s beräkningar kommer sysselsättningen vara 4 972 000 redan år 2016, och därefter ligga konstant till 2020 för att stora årskullar pensioneras.

– Det är beräknat på den politik som regeringen för i dag. Och ja det finns en befolkningsökningsfaktor. Men vi ser det som viktigt att säga nej till den politik som motsätter sig det här.

– Gör man de skattehöjningar loch utbyggnader av bidragssystem som Socialdemokraterna föreslår kommer Sverige tappa 80 000 jobb. Men ligger vårt mål når vi en del av de 350 000 jobben, inte alla, säger Jan Björklund.

Enligt Björklund är det viktigt att öka sysselsättningen i stället för att minska arbetslösheten.

– Den kan minskas genom att förtidspensionera människor.

Invandrare ska få studera och jobba samtidigt

För att få nyanlända i arbete ska invandrare som har instegsjobb samtidigt kunna studera på vuxenutbildning. Utländska medborgares betyg och examina ska också värderas snabbare.

– Mer än 600 000 invandrare går till jobbet varje dag, och utan dem skulle Sverige stanna. Men det tar får lång tid för nyanlända att komma i arbete, säger Björklund.

För att få fler unga företagare ska projektet Ung företagsamhet, där elever får testa på att driva företag, få ökat stöd från 7 till 16 miljoner och görs permanent.

Drivhuset som rådger studenter på universitet och högskolor får ökat stöd och permanentas.

Starta eget-bidrag ska ges även till personer under 20 år.

Aktiekapitalets storlek som krav för att starta bolag, i dag 50 000 kronor, ska ses över.

– Vi vill gärna sänka trösklarna för dem som vill starta aktiebolag, säger C-ledaren Annie Lööf.

Hägglund tar upp åtgärder för personer med funktionsnedsättningar och fortsätter:

– Vi spänner bågen ännu högre och ser möjligheter att kunna åstadkomma ännu mer. Det värsta som skulle kunna hända är att det blir ett annat valresultat som innebär att vi byter kurs och bryter ned det vi byggt upp. S politik skulle leda till 80 000 färre sysselsatta än i dag, V:s 140 000 färre.

"Ska regera fyra år till"

Björklund säger att "vi ska vara ärliga" och lära av sin historia. Han tar upp regeringskriser på 70- och 80-talen. 90-talets regering var mer förberedd, menar han, men den sprack även den.

– Vi har lärt oss av de senaste 40 åren av Sveriges historia. Den här Alliansen har jobbat tillsammans i tio år, regerat i åtta år och det tänker vi göra i fyra år till.

Enligt Lööf har man lyckats förena tillväxt med hållbarhet.

– De senaste åren har utsläppen ökat med 23 procent samtidigt som tillväxten ökat med 60, säger Annie Lööf.

Hägglund tar upp jobbskatteavdraget.

– Det har betytt mycket för människors frihet, fått 250 000 i arbete och även gett mer skatteintäkter så att vi kan förstärka på välfärdsområdet, säger han.

Han säger att om V och S tankar om skattehöjningar och bidrag slås ihop "är det nog inga problem för Miljöpartiets mål om noll tillväxt".

Reinfeldt tar upp att stora delar av landet inte känner till de rödgröna som går till val på att öka transportkostnaderna.

– Tillsammans lovar de en bra bit över 160 miljarder av skattesänkningar och reformer, men vi kan inte hitta finansiering på mer än 20.

Björklund säger att vi ser en "ny vänster" i landet. S är inte längre det 45-procentsparti det tror sig vara, enligt Björklund. Partierna till vänster om S: FI, V och MP, har tillsammans fler röster än S.

– Jag tror Löfven är orolig för två saker: att riksdagsvalet inte skulle leda till en tydlig vänsterseger. Det andra är att valet skulle leda till en tydlig vänsterseger.