Fler bakterier på mäns telefoner

Publicerad 2014-06-25

Låna aldrig en mobiltelefon av en man.

Bakteriefloran på din mobiltelefons pekskärm är, inte helt förvånande, snarlik den på din kropp.

Mäns mobiler är smutsigare än kvinnors.

Vi har en mikrobiologisk relation till vår mobiltelefon. Bakteriefloran på din mobil speglar den på din kropp. Forskarna såg en betydande skillnad när bakteriefloran på män och kvinnors mobiler granskades i en studie vid Oregon University. Männen i studien hade sämre handhygien än kvinnorna.

God handhygien

– Skillnaden kan bero på att män överför mer av sina bakterier till telefonen än kvinnor, säger Olov Aspevall, överläkare vid Folkhälsomyndigheten.

Han betonar vikten av god handhygien vilket kan vara en viktig faktor i studien. Likheten mellan mobiltelefonens bakterier och ägarens egen bakterieflora var större hos kvinnor än hos män.

– Det finns andra studier som visat att män har mer förorenade händer än kvinnor. Bland annat en engelsk studie av pendlare och en studie av skolbarn där pojkar hade smutsigare händer, säger Olov Aspevall.

Det var framför allt olika underarter av stafylokocker som hittades på försökspersonernas mobiltelefoner. Bakterien finns oftast i näsan, på huden och på andra slemhinnor.

Ett sår på huden eller en allvarlig sjukdom ökar risken att få en infektion som orsakas av stafylokocker.

”Fastnar olika lätt”

Forskarna i Oregon föreslår att mobiltelefoner ska användas som diagnosverktyg för att enkelt undersöka ägarens bakterieflora för att upptäcka sjukdomsbakterier hos exempelvis vårdpersonal.

– Jag tycker inte det. Mobiltelefoner är tillverkade av olika typer av plast och har olika design vilket gör att bakterier fastnar olika lätt.