Dyr erfarenhet för kommunen – båda cheferna utköpta

Publicerad 2015-03-03

Socialsekreteraren Lars Persson.

Lars Perssons självmord blev en dyrköpt erfarenhet för Krokoms kommun på alla sätt.

De båda cheferna – som nu friats i hovrätten – köptes nyligen ut av kommunen.

Förhoppningsvis skickar detta signaler till Sveriges alla arbetsgivare om hur ekonomiskt olönsamt det är med dålig arbetsmiljö.

Aftonbladets reporter Mary Mårtensson.

Det kan tyckas cyniskt att i samband med Lars Perssons självmord tala om ekonomiska kostnader.

Men det finns en poäng i detta – och det är att tala om för arbetsgivare runt om i Sverige hur olönsamt det är att inte värna om arbetsmiljön. Om de inte tar sitt lagstadgade ansvar för arbetsmiljön så kan det stå dem dyrt.

Först och främst handlar detta om djupt mänskligt lidande. Om en älskad make och trebarnsfar och omvittnat omtyckt socialsekreterare, som inte orkade leva därför att han upplevde sig mobbad av sin chef.
Men för Krokoms kommun handlar det också om onödiga kostnader – därför att cheferna inte tog sitt lagstadgade arbetsmiljöansvar på fullaste allvar.

Att missköta arbetsmiljön är kostsamt. Det visar all erfarenhet. Arbetsplatser med dålig psykosocial arbetsmiljö är mer ineffektiva, eftersom det orsakar psykiskt lidande och sjukskrivningar.

De båda cheferna i Krokoms kommun har nu friats i hovrätten. Samtidigt skriver ledamöterna i domen att cheferna har brustit i att anpassa Lars Perssons arbetsförhållanden, i omplaceringsmöjligheterna och i att undersöka behovet av rehabilitering.

Nu – 4,5 år senare – kan vi alla lära oss av vad som hände i Krokoms kommun.

Lars Persson, 53, tog sitt liv 2010.

En hustru förlorade sin make och tre barn sin far.

Lars dåvarande chef fick sluta.

Den nu friade 58-åringen har varit sjukskriven sedan han delgavs misstanke om brott. I februari köptes han ut av kommunen med avgångsvederlag.

Också 56-åringen köptes precis ut med avgångsvederlag.
Detta är första gången som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död – avseende mobbning och självmord – prövats i domstol i Sverige. Åtalet och tingsrättsdomen är därför unika.

Kammaråklagaren Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund har gjort ett omfattande arbete. Det räckte dock inte till fällande dom också i hovrätten.

Det är dock mycket vunnet att detta kom upp i rätten.

Om alla arbetsgivaren värnade om en optimal arbetsmiljö skulle vi alla vinna mycket.

Vi skulle slippa se otaliga människor dagligen brytas ned psykiskt på sina arbetsplatser och sjukskrivas för lång tid - ofta flera år - framöver. Många kommer aldrig tillbaka. PTSD, posttraumatiskt stressyndrom – som man ser hos tortyroffer och krigsskadade – är ingen ovanlig diagnos.

Genom en god arbetsmiljö skulle vi bespara många människor stort lidande.

Och arbetsgivarna skulle få mer klirr i kassan.

Följ ämnen i artikeln