Matchen om vårbudgeten inleds

Publicerad 2015-02-16

Andersson och Bolund har satt sig runt förhandlingsbordet

Här börjar matchen om statens inkomster och utgifter för Magdalena Andersson och Per Bolund.

En stor del av reformerna i vårbudgeten ska bekostas av höjd skatt på ungdomsjobb.

– Det kommer att vara en viktig finansiering, säger finansministern.

Här, vid ett konferensbord på Finansdepartementet, inleds arbetet med att få ihop vårändringsbudgeten som ska presenteras av regeringen senast den 15 april i år.

”Stabilitet i riksdagen”

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) fick se sin första gemensamma budget röstas ned i höstas. Och därmed politiska förslag som 90-dagarsgarantin för unga, höjd a-kassa och sänkt pensionsskatt att gå om intet.

Nu, efter decemberöverenskommelsen, räknar dock båda med att regeringens förslag ska vinna gehör – och förslag återkomma.

– Nu har vi stabilitet i riksdagen, och dessutom gemensamma åtaganden om att regeringen ska kunna få genom sin ekonomiska politik. Det gör att vi har möjlighet att göra ganska stora förändringar i vårändringsbudgeten, säger Bolund.

”Kommer följa överenskommelsen”

Enligt Magdalena Andersson kommer decemberöverenskommelsen att sätta standarden för arbetet med ändringsbudgeten. Farhågor som lyfts fram om att regeringen kommer att försöka "proppa in" saker i budgeten viftar hon bort.

– Vi kommer följa överenskommelsen till punkt och pricka. Vi kommer inte att försöka tänja på den.

Förhandlingarna kommer att följa samma modell som den gångna hösten. Först gör S och MP upp, därefter söker man stöd hos V.

– Det var en väldigt bra process i höstas, både den vi hade tillsammans och den som vi sedan hade med Vänsterpartiet. Så jag utgår ifrån att det kommer att gå bra även nu. De delar som V förde in var förslag som vi också tycker är jättebra, med ökat stöd för kvinnojourer, ensamstående föräldrar och äldreomsorgen, säger Andersson.

Jobb, skola och miljö prioriteras

Enligt Andersson är det jobb, utbildning, välfärd samt klimat och miljö som kommer att prioriteras i budgeten. Men vad det innebär i fråga om tidigare vallöften vill hon i dag inte svara på.

– Exakt vilka avvägningar vi ska göra ska vi se nu, i det här arbetet.

Klart är dock att det finns ett mycket stort tryck på regeringen om att leva upp till sina vallöften om förbättringar av a-kassan och sjukförsäkringen, bland annat från LO och TCO.

– Det är viktigt att vi känner trygghet med att våra trygghetssystem faktiskt fungerar och att vi känner att det finns ett stöd när vi blir arbetslösa eller sjuka. Men i slutändan handlar det om hur finansieringen ser ut, säger Per Bolund.

Magdalena Andersson fyller i att det politiska stödet för att höja a-kassan i dag är stort.

– Det är ju inte bara vi som vill förbättra a-kassan, det vill ju alla borgerliga partier utom Moderaterna också. Allt fler börjar se att det riskerar att skada Sveriges tillväxt på längre sikt, om vi inte har fungerande försäkringssystem, säger hon.

”Viktig finansiering”

Enligt de två ministrarna styrs en stor del av arbetet av hur mycket pengar som går att få fram till reformer.

Inkomstskatter kan inte förändras under året och kan därför inte röras. Skatter som till exempel arbetsgivaravgifter går dock att ändra och därför kommer en stor del av pengarna att tas in där.

Regeringen vill slopa den sänkning av arbetsgivaravgifter för unga som Alliansen tidigare genomförde och i stället rikta stödet till utbildning för unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Arbetsgivaravgifterna är en skatt som går att förändra på annat än årsskiftet. Det kommer att vara en viktig finansiering för den här budgeten, säger Andersson.