Ses som en galning av världen – men är älskad i hemlandet

Publicerad 2016-09-06

När Barack Obama ville prata om Filippinernas hårt kritiserade drogpolitik utbrast presidenten Rodrigo Duterte: "horunge".

Dagen efter fick han be om ursäkt.

Ett ovanligt drag för den nyblivne presidenten, som gjort sig känd för att bara följa en väg: sin egen.

”Om jag tar mig till presidentpalatset kommer jag att göra precis det jag gjorde som borgmästare”, sa Rodrigo Duterte vid ett valmöte för runt 300 000 supportrar i den filippinska huvudstaden Manilla den 7 maj.

Sedan fortsatte han:

”Alla ni som håller på med droger, era horungar, jag kommer verkligen att döda er. Jag har inget tålamod, jag är inte intresserad av någon medelväg, antingen dödar ni mig eller så dödar jag er, era idioter”, enligt tidningen Time.

Aftonbladet
Utrikes

Två dagar senare valdes den 71-årige förre advokaten till Filippinernas 16:e president.

Nu, två månader efter att han svurits in, har omkring 1900 personer dött i det krig mot droger som han gick till val på.

Ökända dödsskvadroner

Ingen som känner till Dutertes historia borde bli förvånad.

Under sina 20 år som borgmästare i staden Davao vände han upp och ner på stadens skamfilade rykte som tillhåll för gangsters, kriminella och fundamentalistiska extremister. Hans metoder var kontroversiella. Fruktade dödsskvadroner blev vardag, och Duterte kunde själv ses patrullera Davaos gator om nätterna, och kontrollera att polisen gjorde sitt jobb.

Den som inte följde borgmästarens lagar namngavs i lokal-tv. I flera fall hittades samma människor senare döda.

"Tryggt tack vare honom"

Men det hårdföra styret gick bevisligen hem när landet skulle välja sin president.

Duterte fick 38 procent av rösterna i fajten mellan fem kandidater.

– Davao är tryggt idag på grund av honom. Vi vill att han gör samma sak för resten av Filippinerna, sa förstagångsväljaren Bless Golez, 18, till TIME två dagar före valet.

”Kommer att skydda er”

Kriget mot drogerna inleddes så snart Duterte hamnat vid makten.

Till sin hjälp har han polischefen Ronald dela Rosa, som funnits vid hans sida sedan borgmästartiden. När dela Rosa utnämndes till landets rikspolischef den 1 juli var direktiven till poliserna i landet tydliga:

– Gör er plikt, och om ni i processen dödar 1000 personer på grund av detta, så kommer jag att skydda er, sa Duterte.

När dela Rosa i slutet av augusti presenterade för senaten hur polisens arbete fortlöpt visade han upp en Powerpoint-presentation: 1946 personer hade dött under kampanjen mot droger.

Uppmanar allmänheten att döda

Antalet som skjutits ihjäl av polis när de motsatt sig gripanden: 756.

”Regeringens krig mot drogerna är högt uppskattat och stöds av folket”, stod det i rapporten. I ett tv-sänt tal uppmanade dela Rosa filippinska medborgare att döda knarklangare:

– Varför inte hälsa på den, hälla bensin på deras hem och sedan tända eld, för att visa er ilska? De njuter av era pengar och pengarna har förstört era hjärnor. Ni vet vilka knarkkungarna är. Vill ni döda dem? Varsågod. Det är tillåtet eftersom ni är offer, ska han ha sagt enligt nyhetsbyrån AFP.

Rehabiliteras med zumba-träning

Duterte har fortsatt att uttrycka sig så att omvärldens ögonbryn höjts gång efter annan.

Men frågan är hur länge det stenhårda styret kommer att uppskattas av befolkningen.

Enligt statistik från FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå UNODC är amfetaminanvändandet (vanligast är drogen som kallas shabu) förvisso högt i Filippinerna. Men det är bara något högre än statistiken för USA, och inte lika högt som i Australien.

Zumba-träning

Det pengatillskott som polisen fått för att leda kriget mot drogerna har minskat budgeten för andra sektorer, som näringslivet, arbetsmarknaden och utrikesfrågor.

Dessutom har många av de som anklagats för att vara drogberoende i Filippinerna och angett sig själva (687 000 personer enligt myndighetssiffror), inte fått någon plats på någon av landets rehabkliniker.

De, och de tusentals drogberoende som inte har råd att betala för rehabilitering, har istället placerats i statssponsrade aktiviteter - som zumba-träning - trots att de hade behövt drogavvänjning.

”Så finns det ingenting”

– När de väl börjat erkänna så har de hoppats att något ska hända, och så finns det ingenting, säger psykiatrikern Bernardino Vicente till New York Times. Nationella kliniken för mental hälsa, där Vicente arbetar, är en av de många kliniker som är fullbokade.

Ett ännu värre fenomen har också blivit vanligt: Bland de som skjutits till döds ska flera vara drogberoende eller drogförsäljare som just har erkänt, eller barn eller anhöriga som varit på fel plats vid fel tillfälle.

"Vi är på fel väg"

– Vi är på väg för en nerförsbacke mot tyranni, säger senatorn Leila de Lima, som är ordförande i senatens justitiekommitté, till TIME.

FN, Amnesty International och Human Rights Watch har reagerat på Dutertes drogpolitik och det plötsligt höga antalet utomrättsliga avrättningar.

Dutertes svar har varit:

– Fuck you, FN.

Och:

– Jag bryr mig inte om mänskliga rättigheter.

”Kommer att svära åt dig”

Tanken var också att president Barack Obama, som besöker ASEAN-mötet i Laos just nu, skulle ta upp drogpolitiken med Duterte när de träffades. USA är en viktig partner för Filippinerna i bland annat den konfliktfyllda frågan om öarna i Sydkinesiska sjön. Men då sa Duterte vid en presskonferens att den amerikanske presidenten skulle akta sig för just det ämnet.

– Du måste vara respektfull. Kasta inte bara iväg frågor och uttalanden. Horunge, jag kommer att svära åt dig, sa han i måndags.

Vilket fick Obamaadministrationen att ställa in mötet.

Bad om ursäkt

Det var då Duterte gjorde det han inte är lika känd för - han bad om ursäkt.

”Han ångrar att synpunkterna han gav till pressen orsakade sådan stor kontrovers. Han uttrycker sin djupaste respekt och vänskap för president Obama och det bestående partnerskap våra länder har”, löd ett uttalande från den filippinske presidenten.

Följ ämnen i artikeln