Terrorexperten: Jag tar det här på allvar

Uppdaterad 2016-04-27 | Publicerad 2016-04-26

Säkerhetspolisen och polisens nationella avdelning har gått in i beredskapsläge efter att man fått information om terrorhot.

Enligt terrorexperten Hans Brun ska man ta det på allvar.

– Vi har haft ett antal storskaliga terrordåd i Europa och det finns alltid risk att Sverige dras in.

Säpo och Noa, polisens nationella operativa avdelning, har fått uppgifter om ett möjligt terrorhot mot Sverige.

Nu går de in i stabsläge för att intensivt kunna arbeta med att inhämta information om uppgifterna. Det är något som terrorexperten Hans Brun tycker att vi ska ta på allvar.

– Jag tar det här på allvar. Vi har haft ett antal storskaliga terrordåd i Europa i närhet och det finns alltid en risk att Sverige dras in i det här på ett eller annat sätt, säger han till Aftonbladet Morgon.

”Försöker få en totalblick”

Men enligt Hans Brun finns det ingen risk att Säpo höjer Sveriges säkerhetsnivå i nuläget.

– Man försöker utreda huruvida det här är sant. Om det finns något konkret i det här eller om man kan avskriva det som falsklarm, säger terrorexperten Hans Brun.

Säpo är mycket förtegen om uppgifterna och vill inte ge några detaljer om när uppgifterna kom till deras kännedom, vad det handlar om för uppgifter eller vilka åtgärder de vidtar i det här läget.

– Man samlar in uppgifter och försöker få en totalblick, säger Hans Brun.

Vad är ett stabsläge?

– Stabsläge är ett arbetsläge som man intar efter att man har fått information som man måste agera på, det är inget konstigt med tanke på situationen i Europa just nu, säger Hans Brun.