”Dyr och tandlös lagstiftning”

Publicerad 2012-03-19

Telebranschen kritisk till kravet på datalagring

Det är tele- och internetoperatörerna som ska genomföra lagstiftningen.

– Den riskerar bli verkningslös, säger Nils Weidstam branschorganisationen it- och telekomföretagen.

Som EU-land är Sverige är tvunget att införa datalagringslagen. Men lagstiftningen är kritiserad, både från de som anser att den är integritetskränkande och från telebranschens företrädare.

– Det är operatörerna som kommer att få stå för kostnaderna för den här lagen. Och de kostnaderna kommer att bli avsevärda, säger Nils Weidstam.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) har tidigare bemött kritiken från telebranschens företrädare.

– De har vetat om det här i fem år och de lagrar uppgifterna redan nu, för att kunna fakturera sina kunder, sa ha nyligen i en kommentar till TT.

"Når inte syftet"

EU-direktivet antogs 2006. Sedan dess har teknikutvecklingen snabbt gått framåt. Idag kan vem som enkelt och utan större datorkunskap genom tjänster på nätet anonymisera sin ip-adress.

– Om man tar bort ip-adressen och enligt lag inte får ta del av innehållet - vad har man kvar då? Då blir det meningslöst att lagra informationen. Så jag befarar att lagen kommer att skapa en massa merarbete och kostnader utan att man inte att uppnår det syfte man vill, säger Nils Weidstam.

Samtliga partiers ungdomsförbund motsätter sig lagen av integritetsskäl. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, kräver att den ska prövas av EU-domstolen.