En skakig dag – för din börs

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2015-07-06

I Grekland var det fest i natt.

Men på morgonen kom baksmällan för Europa.

– Det är en stor oro på börsen, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Stockholmsbörsen har darrat runt minus 1,5 procent under måndagen.

Det var gatufest i Aten i natt efter att över 61 procent av grekerna sagt ett rungande nej i folkomröstningen om landet ska ta emot fler stödlån och godta fler eftergifter.

Gator och torg fylldes med jublande nej-anhängare.

– Jag röstade nej för mina barns framtid. Nu kan Grekland ta sig ur den här krisen, säger Ioana Kleftogiani, 38, till Aftonbladet på plats i den grekiska huvudstaden Aten.

Börsfall

Fest i Grekland. Men på finansmarknaden är inte stämningen lika god. Stockholmsbörsen föll direkt på morgonen med 1,5 procent, liksom flera av börserna i Europa. Situationen i Grekland sprider ringar på vattnet i eurozonen.

Sverige och länder utanför eurozonen påverkas av osäkerheten på marknaden.

– Grekland i sig är en ganska liten del av ekonomin och vi svenskar har en ganska liten handel med Grekland, så man tror inte att Sverige påverkas så mycket. Men det som oroar är smittorisken, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

I Asien där börserna öppnade redan i natt föll kurserna kraftigt. Tokyos Nikkei-index öppnade efter att de grekiska rösterna räknats och föll med över två procent. Hongkongbörsen tappade över tre procent av sitt värde.

– Det är klart att det är stora fall, säger Elisabeth Hedmark.

Sälj – om du sparar på kort sikt

Om du sparar i aktier eller fonder på lång sikt är det läge att sitta lugnt i båten, enligt Elisabeth Hedmark. Men du bör se över så att du inte sparar i väldigt specifika fonder med hög rörlighet.

– Man ska inte drabbas av panik nu. Men pengarna man snabbt behöver, kanske inom två-tre år, ska man kanske säkra upp om man vill ha lite större trygghet, säger Elisabeth Hedmark.

Ett tips för det kortsiktiga sparande är att välja låg avkastning framför att fonderna tappar i värde.

– Börsen brukar repa sig efter en rejäl nedgång. Men behöver man pengarna till semestern nästa år kanske man bör placera i räntesparande. Nu är räntorna väldigt låga men det kan kännas tryggt att veta att man behåller värdet på pengarna, säger Elisabeth Hedmark.

Tömda bankomater

UD avråder inte svenskar från att resa till Grekland.

– Däremot så uppmanar vi svenskar att följa reseinformationen och att man ska hålla kontakt med sina resebolag, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst.

En bankkälla har sagt till AFP att 60 procent av bankomaterna är tömda på pengar. UD, experter och resebolag rekommenderar att de som bokat en resa nu i dagarna tar med sig extra kontanter. Bankerna har stängt och på sina håll har bankomater tömts på pengar.

– Se till att ha flera olika betalningsmöjligheter, både kort och kontanter, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving.

På vissa platser i Grekland kan det bli problem att få tag på varor så viktiga mediciner är bra att ha med sig från Sverige.

Kan gynna de med bostadslån

Räntorna på bostadslånen kan bli ännu lägre så länge krisen i Grekland fortsätter sväva i ovisshet. Enligt Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, är det lite tidigt att säga, men kriser brukar trycka ned räntorna.
– En utdragen kris betyder att räntorna går ned. Då kan våra boräntor gå ned lite till och det såg vi när riksbanken kom med sitt besked att sänka reporäntan i torsdags. Krisen gör att vi kan få lite lägre boräntor.

Billigt resmål – om euron slopas

Experter siar nu om att euron kan försvagas för att investerare letar efter tryggare valutor. Ett scenario är att Grekland kan komma att lämna eurosamarbetet.

– Om drachmer blir deras valuta kan det bli så att valutan skrivs ned med 50 procent. Då blir det riktigt billigt för oss att resa dit, säger privatekonomen Elisabeth Hedmark.

Men hon tror inte att det scenariot är sannolikt.

– Inte ens majoriteten av grekerna själva vill ha tillbaka drachmen.

Följ ämnen i artikeln