Nya tyska miljarder till flyktingar

Publicerad 2015-09-07

Den tyska regeringen har beslutat att frigöra ytterligare sex miljarder euro (cirka 56 miljarder kronor) för att kunna hantera den ökade strömmen av flyktingar.

Samtidigt får förbundskansler Angela Merkel kritik från sina allierade.

Merkel har hyllats på många håll i världen efter beslutet att temporärt öppna gränserna, så att tusentals flyktingar som suttit fast i Ungern kunnat ta sig västerut.

Men kristdemokrater i delstaten Bayern, allierade till förbundskanslerns CDU, är kritiska till beslutet och anklagar Merkel för att ha sänt "helt fel signal till resten av Europa".

– Det finns inget samhälle som klarar något som detta. Den federala regeringen behöver en plan här, sade Bayern-ledaren Horst Seehofer efter att ha konstaterat att Tyskland knappast kan ta emot nästan alla flyktingar som vill till Europa.

Dit ska pengarna gå

Efter Seehofers uttalande kom i och för sig lugnande besked om att Europas största ekonomi inte har några omedelbara problem att hantera situationen. Sex miljarder euro anslås, varav cirka hälften ska gå till att stödja landets delstater och kommuner. Den andra halvan avsätts för statens egna flyktingutgifter som exempel ekonomiska bidrag till asylsökande.

Beskedet kom i ett gemensamt uttalande efter det att Merkelregeringen haft ett fem timmar långt möte om flyktingfrågan. Under mötet fattades även beslut om att påskynda asylprocesser och att underlätta byggandet av flyktingboenden.

Tyskland räknar med ett inflöde av cirka 800 000 flyktingar och migranter i år.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

TT

Följ ämnen i artikeln