Magdalena Andersson: ”Vi har inte så mycket kapacitet kvar”

Publicerad 2015-11-05

Flyktingkrisen sätter press på Sveriges ekonomi.

För att klara de ökade kostnaderna tvingas Magdalena Andersson titta djupt ner i statens sparbössa.

– Att vi fått slå upp tält när vintern närmar sig visar att vi inte har så mycket kapacitet kvar, säger finansministern.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har den senaste veckan betonat att den svenska ekonomin är ansträngd. För att klara av kostnaderna för det ökade flyktingmottagandet krävs besparingar, men också lån.

I år lånas tio miljarder kronor för att kommunerna ska klara den akuta situationen, nästa år kommer det behövas nya lån.

– Människor jobbar som sjutton för att få det att fungera. Men det är klart att de offentliga finanserna kommer att påverkas. Vi måste se över våra kostnader och se vad vi kan spara på, säger hon.

Sverige behöver inte skämmas

Besparingar som hittills nämnts är kostnaden för personlig assistans, sjukförsäkringar och bistånd. På alla punkter har finansministern fått kritik.

– Assistansersättning och sjukersättning är områden som vi sedan tidigare har fokus på. I prognosen ligger kraftiga kostnadsökningar, de behöver man se över oavsett hur många människor som söker sig till Sverige.

Är det rimligt att ta pengar från biståndet när världen ser ut som den gör?

– Det gör vi redan i dag, sedan får vi resonera om hur mycket det ska bli i framtiden. Sverige är världens största biståndsgivare och tar emot flest antal asylsökande per capita. Vi behöver inte skämmas för vår politik för humanism.

Hotar det Sveriges möjlighet att nå regeringens mål, att få en plats i FN:s säkerhetsråd?

– Det är en diskussion som vi får ta i regeringen. Det finns säkert de som argumenterar för det och säkert de som kanske inte tror det. Det finns olika synpunkter.

Överger krona för krona-principen

Hur känns det att överge krona för krona-principen?

– Det är självklart i det här läget. När vi har en akut situation och kommunerna behöver mer stöd vore det direkt oansvarigt att finansiera det krona för krona.

Har du gett upp jobbmålet?

– Nej, men det vore dumt att låtsas som att det inte kommer bli svårare att nå.

Både du och Stefan Löfven har talat om att vår kapacitet när det gäller flyktingmottagandet snart är nådd. När är gränsen passerad?

– Nu är det så pass fullt att vi har svårt att hitta lokaler. Att vi fått slå upp tält när vintern närmar sig, det visar att vi inte har så mycket kapacitet kvar. Det finns ingen absolut gräns men det är klart att det blir svårare och svårare. 

Kommer bli utmaningar

I förra veckan skickade finansdepartementet ut ett mejl till de övriga departementen. I svaren vill man ha konkreta förslag på vilka besparingar som är möjliga.

– Där är det viktigt att värna om åtgärder som skapar fler jobb, skolan och välfärdens verksamheter. Det är områden som är särskilt angelägna att inte spara på.

Vad vill du säga till de som är oroliga för ekonomin. Kommer det att vända?

– Vi går mot en bättre ekonomisk utveckling. Vi går mot några år där vi kommer ha bättre tillväxt, där sysselsättningen kommer öka och arbetslösheten sjunka. Samtidigt är det så att med många nya personer i Sverige kommer det bli utmaningar, inte minst för våra kommuner.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige