Fartkamera med boende

Publicerad 2015-07-15

Om holken har tillstånd vill Stefan Lindblad inte svara på och polisen i Kungshamn är osäkra på vad som gäller.

Fartsyndare i Kungshamn har fått en ny kamera från Trafikverket att bromsa in för - tror de.

I själva verket är det en kreativ granne som tröttnat på trafikolyckor.

Lådan som ser ut som en fartkamera sitter i en kurva i Kungshamn och har fått bilister att sänka farten. Vid en första anblick ser det ut som en fartkamera. När polisen fick tips om att något var fel visade det sig att lådan, till skillnad från Trafikverkets fartkameror, har ett hål och en pinne på baksidan skriver Bohusläningen.

Den som satt upp kamera-attrappen, som mer fungerar som fågelholk, är Stefan Lindblad, vd för konstruktionsföretaget Llentabs vars lokaler ligger intill.

– Ibland går det väldigt fort och vi har haft flera incidenter de senaste åren. Fartkameran har hjälpt att få ner hastigheten rejält, sa Stefan Lindblad till tidningen Bohusläningen förra året.

Redan då hade han tröttnat på de höga hastigheterna på vägen och tog saken i egna händer genom att sätta upp holken.

– Jag satte upp den förra året och tycker att det funkade bra fram tills att ni på Bohusläningen skrev om det. Det förstörde alla mina goda intentioner, säger Stefan Lindblad till Bohusläningen när de når honom i år.

Vanligt med illegala anordningar

Om holken har tillstånd vill Stefan Lindblad inte svara på och polisen i Kungshamn är osäkra på vad som gäller.

– I fjol togs den ner på eget bevåg och då såg jag ingen anledning att titta vidare på ärendet. Sitter den uppe nu igen får jag kolla upp rättsläget, säger polisinspektör Torgny Jansson som inte fått in någon tillståndsansökan.

Trafikverkets presstalesman Lennart Hellsing säger till Bohusläningen att man inte får sätta upp egna anordningar i vägområdet utan tillstånd.

– Även om det inte handlar om en riktig kamera så är det inte tillåtet. Vi plockar ner många illegala skyltar om exempelvis loppisar och detta är samma sak. Saker som sätts upp i vägområdet måste ha tillstånd, säger Lennart Hellsing.

Följ ämnen i artikeln