Kina startar hämndaktion mot Norge

"En obehaglig tradition av att försöka skrämma andra länder"

Fredspristagaren Liu Xiaobo.

Kina har inlett hämnden mot Norge för fredspriset.

Ett inställt ministerbesök är bara början.

Kina har en lång och obehaglig tradition av att försöka skrämma anda länder till lydnad.

Avspärrningar utanför Liu Xias bostad i Kina.

I det aktuella fallet varnade man redan i förväg Norge för att ett fredspris till Liu Xiaobo skulle innebära "allvarliga konsekvenser" för relationerna mellan länderna. Uppenbarligen tror kineserna att de vattentäta skott som finns mellan regeringen och Nobelkommittén vara är nån slags kosmetika, ungefär som man är van vid hemma i Kina.

Norges fiskeminister Lisbeth Berg-Hansen landade i Kina i går. En av hennes programpunkter var ett möte med Kinas vice fiskeminister. Mötet ställdes i går in utan förklaring.

Ingen svävar i tvivelsmån om att det är en första örfil för att den kinesiske människorättskämpen fick fredspriset.

Missnöje

Det är precis så här Kina brukar agera när man vill visa sitt missnöje med andra länder.

För ungefär ett år sedan var det ett annat nordiskt land som drabbades. Den gången tog Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen emot Tibets andlige ledare Dalai Lama. Att besöket kallades "privat" blidkade inte Kina.

Man ställde omedelbart in ett planerat besök till Kina av fyra danska ministrar. Danska företag fick svårare att verka. Kina uteblev också från ett antal förberedande möten inför den stora klimatkonferensen i Köpenhamn.

Frostiga

Norge kan räkna med att tvingas utstå samma behandling. Relationerna kommer att vara frostiga de närmaste månaderna.

Inte bara små länder drabbas. Kina hotade även USA med "allvarliga konsekevenser" för relationerna när president Obama skulle träffa Dalai Lama i Washington. Mötet ägde rum men det släpptes inte som brukligt några handskakningsbilder på Obama och buddhistledaren.

Kina använder sig av skrämseltaktik eftersom den visat sig fungera.

Förr när utländska statschefer var på besök i Kina tog alla upp frågan om bristen på mänskliga fri- och rättigheter. Numera är det få som vågar eftersom det kan innebära förlorade affärskontrakt och andra hämndaktioner. Till och med president Obama valde att inte säga ett ord om Kinas brist på frihet när han gjorde sitt första statsbesök i landet.

Blockera

I takt med att Kina alltmer intar rollen som världens ekonomiska supermakt så vågar inte omvärlden sticka upp längre. Bättre ligga lågt än dra på sig Kinas vrede, resonerar man.

Kinesiska myndigheter visade i går ännu en gång upp sitt förakt för demokrati och yttrandefrihet när en grupp diplomater från EU personligen ville överlämna ett gratulationsbrev till Liu Xiaobos hustru Liu Xia.

De blev stoppade av polis utanför huset med beskedet att de bara fick gå in om de ringde någon där inne som sedan kom och hämtade dem. Men eftersom myndigheterna blockerat hustruns telefon går det inte att ringa henne.

Husarrest

Diktaturens arroganta sätt att visa sitt förakt för mänskliga fri- och rättigheter.

Hon är inte anklagad för något brott men är nu ändå placerad i husarrest. Hon får inte träffa någon och får bara lämna hemmet i polisbil.

Jag tycker det var starkt av Nobelkommittén att ge priset till Liu Xiaobo. De visste att det skulle bli bråk och repressalier.

Vore snyggt om det fanns fler som vågade utmana Kina.