”Planet hade plåtskador”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-26

Flygplansentusiaster upptäckte korrosion - redan i februari

Tekniker har nu undersökt den jumbojet som i går tvingades nödlanda med ett stort hål i skrovet.

Inga sprängmedel har upptäckts och ingen officiell förklaring till händelsen har ännu kunnat ges.

Samtidigt kommer nu uppgifter om att Jumbojeten hade tydliga korrosionsskador redan i februari, rapporterar BBC.

Uppgifterna kommer från en så kallad "planespotter"-sajt där flygplansentusiaster delar med sig av sin observationer. På hemsidans forum diskuterar flera deltagare att de upptäckt att den 17 år gamla Boeing 747-438 hade svåra korrosionsskador. Skadorna ska ha upptäckts när planet fick underhåll på flygplatsen Avalon.

– Enligt källor har planets avfärdsdatum skjutits fram till den 5 mars... Vi får hålla tummarna för att planet kan återhämta sig från sin plastikkirurgi, skrev en av forumdeltagarna.

Qantas har ännu inge förklaring

Qantas chef Geoff Dixon uppger att blev skakad när han fick se bilderna på hålet i jumbojeten. Han förnekar dock att det skulle finnas några indikationer på att det var korrosion som låg bakom olyckan.

– Våra preliminära kontroller har inte visat på någon korrosion i närheten av hålet. Vi bör inte spekulera i vad som kan ha orsakat det här men vi kommer att genomföra en mycket grundlig kontroll, säger han enligt BBC.

Korrosion kan vara tillräcklig orsak

Flygexperter menar dock att korrosion skulle kunna ha varit tillräckligt för att orsaka det 2,5 gånger 3 meter stor hålet.

Det räcker med att endast ett litet hål uppstår i planets aluminiumskal för att trycket på den höga höjden ska orsaka stora skador, uppger BBC.

Andra möjliga förklaringar kan vara att planet av någon anledning skadats på marken eller att något inuti planet inte blivit tillräckligt fastsatt.