Årets hummertopp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-30

Bästa hummerrecepten till nyår

Lyxa till det på nyårsafton med en härlig hummerfest. Riktigt fina humrar bör avnjutas kokta som de är, men det finns en uppsjö av härliga sätt att tillaga havets lyxigaste skaldjur.

Hummer är en riktig delikatess. Av många är det stora tiofotade kräftdjuret ansett som något av det allra läckraste havet har att erbjuda. Fira in det nya året med en riktig lyxmiddag, men hur ska bjässen tillagas?

Kräver sin teknik

Vanligast är att äta hummern kokt, hel eller halv. Allra bäst är att köpa levande hummer i saluhallen. Oftast finns den att få tag på hela året, men de är som bäst kring nyår. Lägg i dem levande i kokande vatten. Hummern blir snabbt vackert signalröd. Att sedan dela hummerns tjocka skal kräver sin teknik. Lättast är att sticka in en kraftig kniv bakom ögonen och skära genom mittlinjen. Ta bort tarmen som går längs stjärten och magen som sitter precis bakom ögonen.

Vill du äta din kokta och delade hummer varm så är gratinerad hummer gott. Då lossar du köttet och lägger sedan tillbaka det i skalet, sedan placerar du hummern i en ugnsform och häller över gratineringen. Gratinera i ugnen i fem till tio minuter till hummern fått en vacker färg. Här är tio-i-topp gratineringarna och andra tillagningssätt till nyår. (Länkarna går direkt till recepten.)

1) Gratinera hummern med champinjoner och en härlig gratängsås med konjak, fransk senap, grädde, dragon och chayennepeppar. Strö en härlig parmesan över.

2) Gratinera hummer med fänkål och gör gratängsås med dijonsenap, vitlök, créme fraiche och hackad dill.

3) Blanda ett härligt väldoftande smör med pistagenötter, persilja, citronskal och chayennepeppar. Gratinera till nötterna har fått en härligt ljusbrun färg.

4) Vispa ihop en smet med äggvita, majonäs, sweet chillisås och några doppar het tabasco. Gratinera med parmesanost.

5) En örtgratinerad hummer får du om du rör ihop hackad dill, perilja, salladslök och vitlök med margarin och chayennepeppar. Fördela jämt över hummerhalvorna och in i ugnen i cirka tio minuter.

6) Gratinerad hummer med saffran, chayennepeppar och hollandaisesås är en riktig höjdare. Servera med tomatfyllda kronärtskocksbottnar. Mums!

7) En riktigt härlig ostsås kan du göra med grädde, dijonsenap och två deciliter riven ost per hummer. Gratinera med såsen, vitt vin och champinjoner.

8) Gör en tomatsåsi gryta och lägg i hummerhalvorna. Häll i någon deciliter Madeira, musslor, piripiri och grädde. Koka bara några minuter.

9) Grilla hummern och ät med en egen tomataioli på majonäs, vitlök och tomat.

10) Hummer oriental med hummermajonär är en exotisk delikatess. Servera din härligt nykokta hummer med en grönsaksvinegrett och annanassås med koriander.

Gott nytt år!

Coop

Följ ämnen i artikeln