Reinfeldt pratade järnväg i Frankrike

Publicerad 2012-10-01

PARIS. Fredrik Reinfeldt har just pratat ekonomisk kris med Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault.

Statsministern berättade om satsningarna på järnvägen och den svenska 90-talskrisen.

Om några timmar träffar han president François Hollande.

Strax efter 11 i förmiddags landade regeringsplanet i Paris. Femtio minuter senare anlände statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till det franska regeringskansliet Hôtel de Matignon. Där togs han emot av premiärminister Jean-Marc Ayrault och den franska högvakten. Socialisten Ayrault tillträdde i maj och satt innan dess som gruppledare i det franska parlamentet.

På det knappt timslånga mötet avhandlades både den ekonomiska krisen i Europa och den föreslagna bankunionen. Reinfeldt, som är emot en bankunion, passade på att beklaga dess utformning. Han menar att risken är stor att svenska skattebetalare får betala för krisande banker i andra delar av  Europa.

Extramöte om budgeten

Ingen av regeringscheferna ville ge några kommentarer efter mötet. Men enligt uppgift till Aftonbladet talade de mycket om den intensiva EU-höst som väntar med inte mindre än tre EU-toppmöten, bland annat ett extramöte om långtidsbudgeten i slutet av november.

Premiärministern passade också på att fråga om regeringens järnvägssatsningar och den högteknologiska forskningsanläggningen ESS som håller på att byggas i Lund. Frankrike har lovat att bidra ekonomiskt till projektet, ett löfte som Ayrault nu upprepade.

Klart är att svensk ekonomi ser betydligt ljusare ut en den franska.

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lägger 23 miljarder på reformer i budgeten för nästa år har den franska regeringen tvingats till besparingar på 300 miljarder. Bland annat innebär det skattehöjningar för de allra flesta, mest för de allra rikaste. Den som tjänar över en miljon euro om året ska betala 75 procent i skatt.

Tänker inte avgå 2014

Fredrik Reinfeldt tillhör med sina sex år som statsminister veteranerna bland EU:s regeringschefer. Det har lett till spekulationer i internationell press och i korridorerna i Bryssel om att han kan vara aktuell som efterträdare till José Manuel Baroso, ordförande i EU-kommissionen. Hans förordnande går ut sommaren 2014.

Reinfeldt kommenterade uppgifterna i Aftonbladet i lördags.

– Det är roligt att man omnämns i sammanhanget, sa han.

Det som talar emot Fredrik Reinfeldt på posten är att han i sådant fall måste avgå som statsminister långt före valet 2014. Det avfärdar han helt.

– Min inställning är att vinna valet 2014. Det är vad jag har sagt till mitt parti och det är min ambition, sa han till Aftonbladet i lördags.