Lööfs bakläxa: Kritiseras av KU

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2013-06-04

Här är punkterna där C-ledaren får underkänt

När Aftonbladet ville ­granska departementets festnotor tog det lång tid att få ut handlingarna.

Under tiden försökte ­näringsminister Annie Lööfs stab städa upp och styra om informationen till andra medier.

Nu prickas C-ledaren på flera punkter.

Det har varit en tung vår för centerledaren Annie Lööf. Förutom dystra opinionssiffror har hon fått kritik av Justitieombudsmannen, JO, kallats till KU i två omgångar och blivit utpekad som lögnare av KU:s ordförande, Peter Eriksson (MP).

Problemen började i slutet av sommaren när Aftonbladets reporter Richard Aschberg begärde ut notor från näringsdepartementet internrepresentation.

Det handlade bland annat om underlag till en spritnota och en festnota från van der Nootska palatset den 27 juni. Notan för sommarmiddagen på 7 520 kronor, som skattebetalarna fick stå för, bokfördes felaktigt under regeringskansliet och näringsdepartementet. Festnotan skulle gått direkt till Centerpartiet.

Städade snabbt upp

När Aftonbladet begärde ut handlingarna fick Annie Lööf och hennes stab bråttom att städa upp efter sig.  I all hast gjordes löneavdrag för sprit och Centerpartiet tog över krognotan.

Aftonbladet begärde också ut en sammanställning av hur mycket de olika departementen festade för. I stället för att lämna ut handlingarna direkt tog det tre dagar innan de nådde Aftonbladet. Annie Lööfs medarbetare passade under tiden på att förse Ekot samt Tidningarnas telegrambyrå med informationen före Aftonbladet - trots att de andra medierna inte hade bett om den.

Departementet gjorde en så kallad spin där man styrde om informationen och lyckades förekomma Aftonbladets granskning.

– Spinning blir vanligare och vanligare i vår tidsanda där politiken blir allt mer medialiserad. Då är det lockade att försöka få i gång saker på ett sätt som man önskar. Jag skulle säga att i det här fallet är det definitivt ett demokratiproblem, säger statsvetaren Jenny Madestam.

I dag offentliggörs ett betänkande där KU slår fast att Annie Lööfs agerande mot Aftonbladet strider mot regeringsformen där det står att alla medborgare ska behandlas lika, erfar Svenska Dagbladet.

Tvingades backa

Tidigare har också Justitieombudsmannen kritiserat regeringskansliet för att handlingarna lämnades ut först efter tre dagar trots att den borde lämnats ut omgående.

I en första utfrågning i KU i april hävdade Annie Lööf att hennes eget näringsdepartement inte gjort något fel utan försäkrade att handlingarna inte lämnats till någon annan först. Men hon tvingades snart göra en pudel och blev kallad till ett nytt tufft förhör.

Ministern hävdade att hon inte varit insatt i detaljer - något KU:s ordförande Peter Eriksson avfärdar:

– Om en minister inte ens är ansvarig för vad hon själv säger inför KU så vet jag inte om det finns något över huvud taget som en minister kan hållas ansvarig för, har han tidigare sagt.

Felaktiga uppgifter

KU väljer nu att även kritisera Annie Lööf för att ha lämnat felaktiga uppgifter till utskottet när hon först sa att hennes medarbetare inte föregått Aftonbladets granskning genom att lämna handlingarna till TT och Ekot först.

Annie Lööf får också kritik av Konstitutionsutskottet för att hennes departement inte har något fungerande system för utlämnandet av allmänna handlingar. Eftersom statsminister Fredrik Reinfeldt är ytterst ansvarig för detta får också han kritik, enligt uppgifter till Ekot. Kritiken är vassast från oppositionen. Även Alliansen är kritisk, men dess formuleringar något mildare.

Trots den hårda kritiken tror inte Jenny Madestam att prickningen får några större konsekvenser för Annie Lööfs framtid.

– Att bli prickad i KU är naturligtvis aldrig positivt. Det handlar om anseende och förtroende. Det som talar för Annie Lööf är att många människor kan se att även om hon som statsråd har det yttersta ansvaret så är det inte hon själv personligen som gjort något.

Följ ämnen i artikeln