Strejkkaos i midsommartrafiken

Publicerad 2013-06-19

Nu strejkar landets busschaufförer och stora delar av busstrafiken i Stockholms län och Umeå ligger helt nere.

Och busstrejken kan hålla i sig över midsommarhelgen.

– Det utgår jag ifrån, säger Peter Jeppsson, vd Bussarbetsgivarna till TT.

Än så länge har inga nya kontakter har tagits mellan arbetsgivarna och fackförbundet angående busstrejken i dag.

Och vd:n för bussarbetsgivarna lägger ansvaret på fackförbundet Kommunal:

– Det är de som har bollen, det var de som tackade nej till medlarbudet, säger Peter Jeppsson till TT.

Flera busslinjer i Stockholm och Umeå är helt inställda och andra går med kraftigt reducerade turer. I Södertälje är det ännu värre – där ligger i praktiken all busstrafik nere. Dessutom påverkas mycket av trafiken i Solna och Sundbyberg. Enligt SL kommer omkring 220 000 resenärer att beröras av strejken.

– Kan man ta cykeln eller lösa transporten på annat sätt så rekommenderar vi det. Vi kommer inte att sätta in någon ersättningstrafik, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour.

Lång konflikt

Fackförbundet Kommunal ratade medlarnas bud i måndags och sen dess har parterna inte haft någon kontakt med varandra.

– Vi är förberedda på en lång konflikt, även om vi förstås hoppas på en lösning. Men det pågår inga förhandlingar alls just nu, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Den stora konfliktfrågan handlar om anställningsvillkor och arbetstid. I takt med att allt mer av kollektivtrafiken handlas upp på entreprenad flyttas personalen runt mellan bolagen. Kommunal vill att de anställda ska få behålla sina gamla anställningar när man byter entreprenör.

Ny strejk hotar

En av chaufförerna som strejkar i dag är Peter Eliasen, 62, från Stockholm. Han står strejkvakt vid Söderhallarna under dagen.

– Det är alltid tråkigt med strejk, men det är vårt yttersta vapen. Jag tror tyvärr att det blir svårt att få genom alla våra krav, säger han.

Fler bussar berörs

Om strejkerna blir långvariga riskerar ännu mer av kollektivtrafiken att påverkas. Under tisdagen utökade Kommunal sitt varsel. Från och med den 29 juni tas ytterligare 1 400 busschaufförer ut i strejk. Bland annat kommer chaufförer på flygbussar samt på långfärdsbussar att lägga ner arbetet om inte parterna lyckas komma överens.

På arbetsgivarsidan är man förvånad över Kommunals agerande.

– Spontant så tycker jag att Kommunal skapar en stor oreda för resenärerna bara för att man vill skaffa sig mer än alla andra på arbetsmarknaden. Det känns oansvarigt, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna.

Inga-Lill Bylund bor på Södermalm i Stockholm och är på väg till sitt jobb i Farsta. Hon tycker att informationen om strejken varit dålig, säger hon till TT.

– När någonting händer informerar de inte. Kommunikationen är försummad.

Men hon har förståelse för bussförarna och tycker att de gör rätt.

– Alla ska ha rätt att strejka i Sverige om det är en varslad strejk, säger hon till TT.

Vid sjutiden på morgonen var trycket på taxibolaget Taxi Stockholm högre än vanligt, men det gick fortfarande att få tag på bilar. Bolaget har förberett sig på strejken.

– Vi har lite över 200 bilar mer än normalt. Och vi har även extra personal i växeln. Vi har bemannat bra, och det är inga problem få tag i taxi, säger Kicki Erkers, pressansvarig på Taxi Stockholm till Aftonbladet. 

Studentförbund kör bussar

Fria Moderata studentförbundet (FMS) ordnar i dag gratisbussar för personer som vill resa mellan Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Södersjukhuset i Stockholm. I ett pressmeddelande från förbundet målas initiativet med de två hyrda minibussarna upp som en kompensation "för Kommunals ansvarslösa kompromisslöshet".

Hugo Selling, ordförande för Högerjuristerna, en av föreningarna som ingår i FMS, säger att det också handlar om att sätta fokus på fackets "särställning i avtalsrörelsen".

– Vi kommer inte att kunna få den vård vi behöver för att sjuksköterskor och läkare inte kan komma till jobbet, säger Hugo Selling till TT.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund ser allvarligt på tilltaget.

– Det är fullständigt respektlöst och oacceptabelt, säger hon.

Kommunals ordförande Lenita Granlund säger till TT att de ska ”titta närmare” på studentförbundets aktion för att undersöka om det rör sig om strejkbryteri.