KU: Det kostar att ljuga

Publicerad 2013-04-25

Annie Lööf tvingad till nytt förhör i dag

Annie Lööf förnekade att hon fört Aftonbladet bakom ­ljuset.

I går blixtinkallades hon till konstitutionsutskottet – för ett nytt förhör.

– Det kostar att ljuga om det kommer fram, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP).

Annie Lööf var under hård press i augusti 2012.

Från flera håll granskades ministern och Aftonbladet avslöjade att hon låtit medarbetarna festa upp 616 000 kronor under en glamorös julfest.

Men slutnotan har kommit att bli kostsammare än så för Annie Lööf.

Hett om öronen

De senaste veckorna har ­näringsministern fått kritik av JO, blivit kallad till förhör i konstitutionsutskottet, KU, två gånger i samma ärende, samt blivit utpekad som lögnare av KU:s ordförande.

Bakgrunden är Aftonbladets begäran i augusti förra året att få ta del av näringsdepartementets festnotor och en ­sammanställning av samtliga departements representation.

Men samtidigt som sammanställningen dröjde lämnades uppgifterna ut till SR:s Ekot – som inte ens hade begärt ut handlingarna.

”Lämnades aldrig ut”

I tisdags förra veckan förhördes Annie Lööf i KU.

Då förnekade hon att näringsdepartementet försökt förekomma Aftonbladets granskning.

– Handlingen lämnades aldrig ut till Ekot, sa Annie Lööf i KU.

Två dagar senare avslöjade Ekot att näringsministern lämnat oriktiga uppgifter i KU. Sanningen var att Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren hade ringt upp radion och lämnat ut uppgifterna till Ekot i förväg.

I ett brev till KU bad näringsministern om ursäkt.

Men det räcker inte för KU:s ordförande Peter Eriksson. I går kallade han upp näringsministern för ett nytt förhör – som hålls klockan 9.00 i dag.

– Det är inte huvudsaken för oss att få en ursäkt. Vi vill veta vad som har hänt och varför. Det tycker jag inte riktigt är utklarat, särskilt vad gäller de här uppgifterna som näringsdepartementet har spritt, säger han.

Ljugit om JO-kontakter

Enligt Peter Eriksson har Annie Lööf inte bara gett felaktiga uppgifter till konstitutionsutskottet. Hon har också farit med osanning i sina kontakter med JO – som i slutet av mars kritiserade näringsdepartementet för att ha förhalat Aftonbladets begäran.

Peter Eriksson säger att Lööfs stab kan ha agerat medvetet.

– Sanningen kostar att säga, både när det gäller JO och KU. Och till syvende och sist ­kostar det också att ljuga om det ­kommer fram, säger Peter ­Eriksson.

”Extremt ovanligt”

Statsvetarprofessorn Peter Esaiasson kan inte dra sig till minnes att en minister kallats till KU-förhör två gånger – i samma ärende.

– Det är extremt ovanligt.

Att en KU-ordförande ­kallar en minister för ”lögnare” hör inte heller till vanligheterna, enligt honom:

– Det låter som att det finns besvärande omständigheter som hon har svårt att försvara. Hon har satt sig i en besvärlig situation. Men exakt hur svår den är återstår att se, säger ­Peter Esaiasson.

Aftonbladet har sökt Annie Lööf upprepade gånger för en kommentar – utan att ­lyckas.

HÄR ÄR HÄRVAN SOM KU ROTAR I

31 juli 2012

Näringsdepartementet ­börjar städa upp inom intern­repre- sentationen efter att ­Afton­- bladet begärt ut festkvitton.

Statssekreterare Håkan Ekengren skickar in en begäran om löneavdrag för en spritnota som skattebetalarna tidigare stått för. Samma dag skickas en räkning på 21 506 kronor till Centerpartiet för Annie Lööfs sommarmiddag på van der Nootska palatset.

6 augusti 2012

Aftonbladets Richard Aschberg begär ut en sammanställning av utgifter för intern representation på näringsdepartementet och övriga departement.

8 augusti 2012

Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren lämnar i stället ut uppgifterna till Ekot och hävdar att departementet gjort en interngranskning på eget initiativ.

Ekot gör ett inslag utifrån handlingarna som Aftonbladet fortfarande väntar på.

9 augusti 2012

Näringsdepartementet ­lämnar ut sammanställningen till Aftonbladets Richard ­Aschberg. Kenneth Hultgren ­kommenterar att det “kändes naturligt” att kontakta Ekot då de haft ”bra kontakt”.

14 augusti 2012

Leif Pagrotsky (S) anmäler näringsdepartementet till ­konstitutionsutskottet, KU.

20 augusti 2012

Richard Aschberg anmäler näringsdepartementet till Justitie­ombudsmannen, JO.

27 mars 2013

Näringsdepartementet kritiseras av JO som anser att man ­brutit mot grundlagens krav på att skyndsamt lämna ut allmänna handlingar. JO kritiserar ­också myndigheten för att ha skickat runt ”ett utkast” till vad som skulle nå offentligheten ­inom regeringskansliet.

16 april 2013

KU frågar ut Annie Lööf om händelsen och undrar varför handlingarna lämnades till Ekot, trots att Aftonbladets Richard Aschberg var den som begärt ut dem. Lööf svarar då att “handlingen lämnades aldrig ut”.

19 april 2013

Ekot avslöjar att de fick handlingarna av en av Annie Lööfs nära medarbetare i samband med att Aftonbladet ­begärt ut dem. ­Annie Lööf kommenterar frågan i Ekot, men hänvisar ­Afton­bladet till ett brev till KU.