Stoltenberg blir ny Nato-chef

Publicerad 2014-03-28

Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg tar över rodret i Nato.

Han efterträder dansken Anders Fogh Rasmussen.

"Ett bra val" twittrar Carl Bildt.

Jens Stoltenberg lämnar partiledarposten i Arbeiderpartiet och blir generalsekreterare för Nato.

Han tillträder jobbet den 1 oktober, skriver TT.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är nöjd med valet - och säger till TT att det gynnar Sverige.

– Från svensk utgångspunkt är det klart att det är ett plus, att det är en person som är väl förtrogen med förhållandena även i vår del av Europa. Det är en person som jag känner väl, han har goda kontakter med Sverige och kunskap om Sverige, säger han.

Har inte stuckit ut tidigare

Utnämningen av Stoltenberg var väntad och det formella beslutet togs under eftermiddagen.

Enligt Robert Dalsjö på FOI placerar han sig i den försvarspolitiska mittfåran.

– Jens Stoltenberg verkar ha varit en rätt mainstream politiker i de här avseendena, och har varken stuckit ut åt vare sig hök- eller duvhåll tidigare, säger han till TT.

Han säger vidare att han har en god relation till Ryssland. 2010 lyckades han sätta punkt för en 40-årig tvist med Ryssland om gränsdragningen mellan länderna i Barents hav.

– Om Ryssland skulle vilja ha en någorlunda konstruktiv attityd borde de tycka att Stoltenberg är ett bra val. Men om Ryssland är mer inställt på konfrontation tror jag att de kan tycka att det är lite jobbigt att Nato får en generalsekreterare som kan bli stark och respekterad, säger Dalsjö  till TT.

Hyllas av Rasmussen

Nuvarande Nato-chefen, dansken Anders Fogh Rasmussen säger att Stoltenberg är rätt man för jobbet. Han får medhåll från danska statsministern Helle Thorning-Schmidt:

– Jag är personligen mycket glad för att valet föll på Jens. Jag känner honom väldigt väl och har arbetat tätt ihop med honom under många år