Telekompaketet slutförhandlat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-05

Större rättssäkerhet på nätet och billigare bredband. Det är resultatet av att förhandlingarna om Telekompaketet som nu avgjorts.

– Det är en stor seger, säger Europaparlamentarikern Lena Ek, C, som deltagit i nattens förhandlingar.

Telekompaketet är samlingsnamnet för en modernisering av internet- och telefonimarknaden. Målet med paketet är att skapa större konkurrens på marknaden och bättre skydd för internetanvändarna. Integritets- och rättssäkerhetsfrågorna har varit hett omstridda i telekompaketet, och efter nattens förhandlingar står det nu klart att ingen internetanvändare eller fildelare kommer att kunna stängas ute från nätet utan en rättslig prövning.

– Jag är enormt lättad. Ändringen innebär en mycket större rättssäkerhet för alla som använder internet och att alla ska ha rätt till en rättvis rättegång, säger Lena Ek.

Handlar om mänskliga rättigheter

Det var i våras som frågan om internetanvändarnas rättigheter väcktes på allvar i samband med att EU-parlamentet överraskande röstade nej till telekompaketet och ställde krav på en ändring. Kravet har mött hårt motstånd från Frankrike och Storbritannien eftersom de ansåg att ändringen skulle innebära att medlemsländerna skulle förlora makten över sina egna rättssystem. Lena Ek är nu nöjd med att man lyckats styra bort medlemsländernas enskilda makt. Enligt henne innebär också ändringsförslaget att Europa satt en standard som kommer påverka hela världen.

– Ja, det här sänder en signal till resten av världen om hur internet ska fungera. I grunden handlar det om mänskliga rättigheter. I dag betyder det fria nätet lika mycket för diktaturer som den fria radion betydde för länderna bakom järnridån efter andra världskriget, säger Lena Ek.

Bättre bredband

För svenskarna betyder också ändringsförslaget billigare och bättre bredbandstjänster.

– Vi ser nu samma förändring som när Televerket försvann och övergick till flera olika telebolag. Genom att monopoliseringen bryts kommer också bredbandstjänsterna bli billigare, menar Lena Ek.

Nu väntar en formell klubbning av förslaget i parlamentet och ministerrådet. Klubbningen kommer troligen ske i slutet på november.