Nästan framme vid sjukhuset när mördaren kom ikapp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

NYHETER

Den 25-årige mannen skottskadades i Sundbyberg. Han fick skjuts mot sjukhuset och var nästan framme när gärningsmännen hann ikapp.

De prejade honom av vägen och sköt ett dödande skott – i mannens huvud.

Nu misstänker polisen att händelsen har koppling till tidigare våldsdåd, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det var i går kväll som ett antal män, som alla känner varandra, bestämde träff på en plats i Sundbyberg. Under träffen gick något snett och den 25-årige mannen skottskadades.

Bara minuter efter skottlossningen ska mannen ha ringt anhöriga och berättat att han blivit skjuten och var på väg till Karolinska sjukhuset i Solna, enligt källor till Aftonbladet.

Men när mannen nästan var framme på sjukhuset hann mördarna ikapp – och bilen prejades av vägen.

– Jag kan inte säga någonting om det här, det råder förundersökningssekretess, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Mördarna hann ikapp – sköt i huvudet

När det tog stopp för bilen flydde föraren direkt över ett staket i närheten, men den 25-årige mannen blev kvar i bilen. Då ska gärningsmannen ha skjutit honom med ett dödande skott i huvudet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det kan vara förklaringen till varför 25-åringen sköts med två olika vapen.

Klockan 19.40 larmades polisen av ett vittne som ska ha sett allt. Men dessa uppgifter vill polisen inte kommentera.

– Vi har tagit in ett antal personer som vi pratar med nu och som vi hoppas kan ge klarhet i det här, säger Carina Skagerlind.

Koppling till tidigare skjutning

Aftonbladets källor uppger att mordet har koppling till lördagens skjutning i Fagersjö i södra Stockholm, där en man i 25-årsåldern sökte skydd på en pizzeria efter att ha träffats i ryggen. Det offret har starka kopplingar till ”Lejonen”, en kriminell grupp i Västerot, som misstänks ha kopplingar till flera andra mord och skjutningar i området de senaste månaderna.

Den 2 december dödades två bröder i en skottlossning på ett kafé i Rinkeby. En av männen ska ha blivit träffad i huvudet och enligt uppgifter till Aftonbladet lämnade flera misstänkta gärningsmän platsen i en vit bil. Det blev startskottet för mordvågen vintern 2016–2017.

Den 12 december inträffade en skottlossning i Hjulsta. En man i 20-årsåldern besköts med flera skott i sin bil. Mannen kunde själv ta sig till sjukhus. Och dagen därpå, den 13 december, skadades en person allvarligt i Stockholmsförorten Tensta. Mannen, som bland annat träffades i ansiktet, avled senare på sjukhus.

Polisen befarar: Våldspiralen inte över

Mordet på bröderna i Rinkeby kopplas till ett väpnat rån mot ett växlingskontor i Täby. I anslutning till rånet inträffade flera skottlossningar i Järva-området. Bland annat mordet på en 19-årig man i Bromsten, och två dagar senare ett mord på en 16-årig pojke vid en bensinstation vid Brommaplan.

Polisen tror, enligt Aftonbladets källor, att det finns ett samband mellan samtliga mord och mordförsök och att det ska handla om två grupperingar som strider.

16-åringen och 19-åringen kopplas till varsin av grupperna genom släktskap – de mordoffren har bröder som ingår i varsin gruppering. Efter mordet vid Brommaplan försvann ena gruppen från Järvaområdet – för att sedan komma tillbaka i slutet av 2016.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är polisens teori att personer ur denna grupp som misstänks ligga bakom dubbelmordet på Café Mynta i Rinkeby. Som en följd av detta besökts personer med kopplingar till gruppen i Hjulsta och Tensta – som en hämd för dubbelmordet.

Polisen befarar att våldsspiralen ännu inte är över – utan att våldet kommer att fortsätta.

– Det här är två grupper med extremt högt våldskapital, sa en person med insyn till Aftonbladet i mitten på december.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN