Dröjde halvår med utredning om våldtäkt – ”Polisen har brustit”

Publicerad 2016-12-17

Svarttaxichauffören misstänks ha våldtagit en kvinna utanför en pendeltågsstation i Stockholm.

Men trots en utpekad gärningsman och bevisning i form av en mobilfilm dröjde polisen ett halvår med att utreda händelsen – och nu har mannen släppts på fri fot.

– Här har polisen brustit. Den här typen av ärenden måste man ta itu med från början och säkra den bevisning som man kan säkra, säger Katarina Lenter, vice chefsåklagare på Norrorts åklagarkammare i Stockholm.

Den misstänkta våldtäkten ägde rum på parkeringen vid Rosersbergs pendeltågsstation i Sigtuna tidigt på söndagsmorgonen den 22 maj.

Kvinnan var enligt källor inom polisen på väg hem i en svarttaxi när föraren - enligt kvinnans berättelse - övermannade henne och utförde en våldtäkt. Efter helgen anmälde kvinnan händelsen till polisen och hon kunde dessutom presentera bevisning i form av en mobilfilm - samt uppgifter som kunde leda polisen direkt till den misstänkta gärningsmannen, en man i 40-årsåldern.

Dröjde ett halvår

Men trots att polisen enligt reglerna ska koppla in åklagare när det finns en skäligen misstänkt dröjde det sex månader innan polisen tog tag i saken och påbörjade en utredning.

Efter att de första utredningsinsatserna inleddes tog det enligt Aftonbladets uppgifter bara dagar innan mannen greps, anhölls och den 16 november häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av Attunda tingsrätt.

Men den 8 december släpptes mannen på fri fot.

Beslutet togs av vice chefsåklagare Katarina Lenter eftersom den ordinarie förundersökningsledaren åklagare Rebecca Rehnström var upptagen.

– När jag gick igenom det material som fanns i utredningen gjorde jag den bedömningen att det i slutändan inte skulle gå att styrka brott, säger Katarina Lenter.

”Finns två versioner”

Att delar av händelsen fanns inspelad på film räckte inte.

– Det beror på vad bilderna visar sammanvägt med den övriga bevisningen. Här var det olika historier om hur det ska ha gått till. Den misstänkte har en version om att hon ska ha gått med på det frivilligt och hon har en annan version. Det är olika versioner och det går inte att bevisa att det har varit på något annat sätt än vad han har berättat, säger Katarina Lenter.

Hon säger att det troligen påverkat utredningen negativt att polisen dröjde med utredningen i ett halvår.

– Det där ärendet skulle ha skickats upp och lottats till åklagare med det samma. Det fanns dessutom en ganska klar bevisning eftersom det fanns bilder och annat. Det gick ju att spåra den här personen väldigt lätt. Att man inte gjort det är naturligtvis inte bra.

– Här har polisen brustit. Den här typen av ärenden måste man ta itu med från början och säkra den bevisning som man kan säkra.

”Anmärkningsvärt lång tid”

Dessutom försvann möjligheten för polisen att utföra vissa tekniska undersökningar som hade kunnat vara till kvinnans fördel.

– Om man hade gjort något med det samma hade man kunnat ta blodprov på kvinnan för att se om hon haft någon alkoholhalt. Nu fanns det bara uppgifter om hennes alkoholkoncentration från vittnen och henne själv. Det kunde ha haft en viss betydelse om man möjligtvis hade kunnat tänka sig att man hade gått på den våldtäktssituation där man utnyttjar en person som är utslagen på grund av berusning, säger Katarina Lenter.

Förundersökningsledaren åklagare Rebecca Rehnström säger att hon under den kommande veckan ska se över utredningen - där den misstänkta gärningsmannen släppts - en sista gång.

Hon vill inte uttala sig om hur dröjsmålet på ett halvår kan ha påverkat utredningen.

– Det är en anmärkningsvärt lång tid men det kanske finns skäl till det som jag inte känner till, säger hon.

Aftonbladet har sökt gruppchefen Charoline Karlsson på avdelningen för grova brott på polisregion Stockholm nord som är ansvarig för hanteringen. Hon har trots upprepade uppringningar och sms inte svarat i telefon.