Olga: ”Vi är rädda att de inte kan skydda kärnbränslet”

”Vi ber till gud att allt ska ordna sig”

Uppdaterad 2022-03-05 | Publicerad 2022-03-04

Olga Gritsaj, 49, jobbar på det kärnkraftverk i Zaporizjzja som rysk militär ska ha beskjutit och tagit kontroll över.

Hon är nu mycket orolig för att det ska ske en olycka med kärnbränslet.

– Vi är rädda. Ryska militären vet inte hur de ska ta hand om anläggningen, säger Olga Gritsaj.

Följ ämnen

Efter kraftig beskjutning ska den ryska armén ha tagit kontrollen över kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Vilket är ett av Europas största kärnkraftverk. Attacken gjorde många oroliga.

”...Om det exploderar blir det 10 gånger större än Tjernobyl! ...”, skrev Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter, med anledning av attacken.

Vid 01-tiden på natten kom rapporter om att det brann vid kärnkraftverket. På grund av kraftig eldgivning mot anläggningen kunde den ukrainska räddningstjänsten inte gå in och påbörja släckning. Situationen var så alarmerade att den ukrainska utrikesministern twittrade en vädjan till Ryssland att stoppa anfallet så att brandmännen kunde gå in. Enligt AP ska branden ha släckts under fredagsmorgonen.

Nu är boende i den lilla staden Enerhodar, där kärnkraftverket ligger, mycket oroliga för en explosion eller härdsmälta på kärnkraftverket.

– Vi är rädda att de inte kan skydda kärnbränslet. De vet inte hur man tar hand om ett kärnkraftverk, säger 49-åriga Olga Gritsaj.

49-åriga Olga jobbar med ekonomi på kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Hon har varit anställd på verket sedan 1998. På telefon berättar Olga Gritsaj att styrkor från den ryska armén skjutit på två byggnader där personalen brukar uppehålla sig. Dels på en administrativbyggnad och en dels på en test- och utbildningsbyggnad. Hon har fått besked om att tre personer dött och två skadats. En uppgift som Aftonbladet inte har kunnat bekräfta.

– Det ska vara ukrainsk militär som vaktade kärnkraftverket som dödades. Det har jag läst i olika ukrainska nättidningar nu under dagen, säger Olga Gritsaj.

Beskjutningen av kärnkraftverket skedde på natten till fredagen. Olga gömde sig då i källaren till sitt hus med delar av sin familj – sin dotter, man och hennes gamla mamma. Deras hus ligger 8 kilometer från kärnkraftverket och det besköts också av kraftig eldgivning.

– Det var väldigt högt ljud och väggarna skakade. Ytterdörren sköts sönder och många fönster krossade, säger Lena Gritsaj, dotter till Olga och fortsätter:

– Jag vet inte varför våra hus här besköts. Kanske försökte de skjuta mot våra säkerhetsstyrkor, säger Lena Gritsaj, dotter till Olga.

När familjen vågade sig ut från källaren såg de att huset var sönderskjutet. Ytterdörren hade lossnat och flera fönster var krossade. De såg också rysk militär längre ned på gatan. Det var flera ryska militärfordon, säger Jelena Gritsaj.

På grund av den ryska militärens närvaron vågar familjen inte ta sig in till centrum utan kommer försöka vara hos en granne.

– Vi är rädda. Vi vet inte vad som ska hända om en minut eller en timme. Det känns som ryssarna agerar oberäkneligt, säger Olga Gritsaj.

Den ukrainska kärnkraftsmyndigheten bekräftade under fredagen att ryska styrkor tagit kontroll över Zaporizjzja och att delar av den ukrainska personalen finns på plats för att sköta driften. Arbetet ska övervakas av rysk militär. Myndigheten uppger också att nattens angrepp inte har lett till ökning av strålning från anläggningen.

ANNONS