MP-toppen har haft 17 mål hos Kronofogden

Publicerad 2022-09-01

MP-toppen Leila Ali Elmi har haft 17 betalningsförelägganden hos Kronofogden under sin tid som riksdagsledamot.

På grund av skulderna har Kronofogden fattat beslut om både indrivning och utmätning under mandatperioden.

”Jag ska verkligen bli bättre på att betala räkningar i tid”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Leila Ali Elmi (MP) har gjort en kometkarriär inom Miljöpartiet. 2018 personkryssades hon in i riksdagen, och förra året valdes hon in i partiledningen. I valet 2022 står hon på plats sju på Miljöpartiets riksdagslista.

Hon är ledamot i arbetsmarknadsutskottet, men också suppleant i skatteutskottet, som bereder ärenden om bland annat statliga och kommunala skatter, skattebetalning och folkbokföring. Som riksdagsledamot har hon ett grundarvode på 71 500 kronor i månaden.

Aftonbladet har granskat handlingar hos Kronofogden för alla som står på de första fem platserna på partiernas riksdagslistor.

Där framkommer det att Leila Ali Elmi har haft totalt 17 betalningsförelägganden hos Kronofogden sedan 2019.

Leila Ali Elmi.

Ett betalningsföreläggande innebär att ett företag hör av sig till Kronofogden och hävdar att någon är skyldig dem pengar. I det läget har Kronofogden inte tagit ställning till om kravet är rätt eller fel. Om parterna löser det blir fallet avskrivet.

Ett av de 17 fallen har gått så långt att Kronofogden har beslutat om indrivning, men skulden blev betald innan Kronofogden behövde vidta några åtgärder.

Utöver det har också Kronofogden beslutat om en utmätning, vilket innebär att de tar tillbaka pengar eller säljer tillhörigheter. Utmätningen gällde en skuld hos CSN på 3 279 kronor, i april 2020.

Pågående fall – fyra obetalda fakturor

Aftonbladet har sökt Leila Ali Elmi i flera dagar utan att hon återkommit, men under onsdagen lämnar hon en kommentar via sin pressekreterare.

”Jag tycker att man ska betala sina räkningar i tid och det här är inget jag är stolt över. Jag har inga skulder, och betalningsföreläggandena är åtgärdade, men jag ska verkligen bli bättre på att betala räkningar i tid.”

Leila Ali Elmi har noll kronor i skuld hos Kronofogden i dag, men har ett pågående betalningsföreläggande. Det gäller en summa på 1 480 kronor som Göteborgs kommun har begärt att hon ska betala, men Kronofogden har begärt en komplettering från Göteborgs kommun.

Kronofogden vill betona att den summan kan komma att ändras, vilket inte är ovanligt när det sker en komplettering.

 

De vinner och de försvinner efter valet

 

Till Aftonbladet säger Leila Ali Elmis pressekreterare att skulden har betalats, men Göteborgs kommun hävdar att det rör sig om totalt fyra obetalda fakturor på 250 kronor styck.

Står på listan – har 53 300 kr i skuld

Emma Wennerholm är fritidspolitiker för Vänsterpartiet i Höganäs, och står på fjärdeplats på Vänsterpartiets riksdagslista i Skåne läns västra.

Hon har en nuvarande skuld på 53 300 kronor till Kronofogden, som kommer från att hon har tagit ett mobillån.

– Det jag tänker är såklart att det inte är bra. Det är som sagt min privata ekonomi. Jag håller på att arbeta med det, och tar tag i det.

Hon får hjälp och stöd från kommunen. Hon tror inte att det kommer påverka hennes förtroende som politiker.

– Jag tror inte det, så länge man är ärlig med att det kan hända vem som helst, även om man är fritidspolitiker. Det kan hända alla, säger hon.

Anledningen till lånet var att hon tog ett lån för att betala ett annat lån, vilket resulterade i en dålig ekonomisk situation. Hon poängterar att hon har stöd från familj och vänner

– Jag har satt mig i den här situationen själv och är ärlig med att jag jobbar för att betala tillbaka, säger hon.

Forskaren: ”Ingen merit”

När en politiker har skulder eller slarvar med sin privatekonomi kan förtroendet påverkas, menar Bengt Johansson, medieforskare på Göteborgs universitet.

– Det är ingen merit att ha det, om man säger så, säger han.

I Sverige finns det en låg tolerans för ekonomiska skandaler, att man inte har koll på privatekonomin eller om man skor sig, menar Bengt Johansson.

– I Sverige är det skattebetalarnas pengar som är viktigt att hålla koll på. Det är det som skandaliserar i Sverige.

Allt om valet – med valkompassen