Här är höjdpunkterna i den stora partiledardebatten

Stämningen hettade till rejält mellan partiledarna i Aftonbladets stora valdebatt.

Lögnanklagelser och ifrågasättanden av varandras sinne för moral ven genom studion, och Ebba Busch liknande situationen med en skräckfilm.

Här har vi samlat några av debattens flera crescendon.

Aftonbladets partiledardebatt hade i förväg lovats bli valrörelsens allra tuffaste – och få av de tittare som hoppats på just hätska meningsutbyten kan ha blivit besvikna över utfallet.

Partiledarna, som själva fått välja varsitt ämne att debattera, rök ihop gång efter annan i frågor rörande såväl elpriserna och migration som välfärd och varandras moraliska kompasser.

PLUS: Tittarnas dom – hen var bäst i partiledardebatten

Annie Lööf under partiledardebatten.
Annie Lööf under partiledardebatten.

– Din moraliska kompass ger jag inte mycket för, sade Annie Lööf till Jimmie Åkesson och anklagade den sverigedemokratiska partiledaren för att svartmåla Sverige och vilja införa kollektiv bestraffning.

– Det här är som att bevittna Magdalena Anderssons skräckfilm live, sade Ebba Busch apropå Nooshi Dadgostars i debatten framförda krav om att hennes parti skulle tilldelas ministerposter i en eventuell Magdalena Andersson-regering.

Sprider dynga

Och när Ulf Kristersson och Magdalena Andersson drabbade samman i frågan om en socialdemokratisk regering skulle införa fastighetsskatt anklagade statsministern sin huvudkonkurrent för att fara med osanning.

– Jag förstår att det är tufft att efter åtta år i opposition inte ha bättre opinionssiffror. Men det är inte ett ledarskap att då sprida dynga om andra partier som är helt felaktiga, sade Magdalena Andersson till Ulf Kristersson.

För att nämna några exempel.

Därutöver hettade stämningen till mellan Aftonbladets moderator Robert Aschberg och flera av deltagarna. Inte minst Jimmie Åkesson som anklagade Robert Aschberg att ljuga om att han i en debattartikel med rubriken ”Muslimerna är vårt största utländska hot” skulle ha framfört budskapet att muslimerna är Sveriges största hot.

Goda skratt

Men debatten var inte bara bistra miner och mer eller mindre väl undertryckt vrede. Några fniss och skratt bjöds det också.

Som när Robert Aschberg refererade till partiledarna som ett gäng ”blyga violer” när dessa drog sig för att replikera på Johan Pehrsons korta anförande om det svenska skolsystemet. Eller när Ebba Busch på frågan om hennes parti stod närmast Liberalerna eller Sverigedemokraterna och hon svarade Moderaterna.

Varpå Ebba Busch bad de två övriga samarbetspartierna om ursäkt för denna sin preferens för Moderaterna.

Ebba Busch (KD) i ett gapskratt.
Ebba Busch (KD) i ett gapskratt.
Det var storbråk, smockor och skratt i en salig blandning under Aftonbladets debatt.
Det var storbråk, smockor och skratt i en salig blandning under Aftonbladets debatt.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson.
Publisert:

LÄS VIDARE