Terrorexperten efter al-Qaida-ledarens död: ”En skugga av sin forna storhet”

Publicerad 2022-08-02

Al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri är död efter en drönarattack utförd av amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Det säger USA:s president Joe Biden i ett tal.

– Man lägger ett ganska omfattande pussel under en ganska lång tid, säger terrorexperten Hans Brun om planeringen bakom.

Hans Brun menar att al-Qaida minskat kraftigt sedan USA:s invasion av Afghanistan 2001. Invasionen som skedde efter attackerna mot bland annat World Trade Center den 11 september samma år.

– Ja, det är ju en spillra av den storlek som de hade före invasionen av Afghanistan 2001. Då hade man tusentals medlemmar och operatörer i tjänst både i Afghanistan, men även i många andra länder. I dag är organisationen delvis en skugga av sin forna storhet, det är inte alls samma personella förmåga som man hade för 20 år sen, säger Hans Brun.

– Men organisationen finns kvar. Det stora problemet, som jag ser det, är den här enorma mängden militär utrustning som USA lämnade efter sig i Afghanistan. Ibland ganska sofistikerad utrustning, vi pratar om 100-tals ton vapen ammunition, vapenkikare och annan sofistikerad utrustning.

Ayman al-Zawahiri.

Ingen ökad risk för hämndattack

Huruvida terrororganisationen kommer att hämnas på Al-Zawahiris död är enligt Hans Brun oklart.

– Al-Qaida har sedan 90-talet förklarat sig vara i krig mot USA och västvärlden så att vi måste förutsätta – oavsett om han är död eller inte – att al-Qaida tänker försöka skada i första hand amerikanska intressen runt om i världen.

– Den risken finns kvar, den har vare sig ökat eller minskat skulle jag säga på grund utav det här, utan de finns där ute och vi kommer att höra av dem snart igen, i någon form, säger Hans Brun.

Terrorforskaren Hans Brun.

Följ ämnen i artikeln