S: Dödar diskussionen om kärnvapen i Sverige

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-06-13

Amerikanska militärer tränar med Robot 57 vid en tidigare övning i Sverige.

Socialdemokraterna har fått igenom en ny skrivning om kärnvapen på svensk mark med anledning av DCA-avtalet med USA.

Men det lugnar inte Vänsterpartiet.

DCA-avtalet ger den amerikanska militären rätt att använda 17 svenska militärbaser över hela landet, där de kan placera ut militär personal och materiel.

Avtalet har kritiserats av bland annat Vänsterpartiet för att det, till skillnad från i Danmark och Norge, saknar skrivningar om kärnvapen.

Även S har haft betänkligheter och velat att formuleringarna i propositionen om avtalet, som riksdagen ska rösta om, förtydligas.

Nu har S fått in ett tillägg om icke-spridningsavtalet om kärnvapen i texten. Ett viktigt förtydligande, enligt S försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist.

– Det dödar på något sätt diskussionen om kärnvapen på svenskt territorium, säger han.

”Lugnar inte”

De kärnvapenmakter som skrivit under icke-spridningsavtalet, däribland USA, förbinder sig att inte överlåta kärnvapen till andra länder, medan kärnvapenfria stater förbinder sig att inte ta emot kärnvapen.

– Det tydliggör att det överhuvudtaget inte är aktuellt och att vi har förpliktelser internationellt som gör att det här inte kommer ske, säger Hultqvist.

S är därmed nöjda och kommer att rösta ja när betänkandet om avtalet ska beslutas av riksdagen nästa vecka.

Men Vänsterpartiet är fortsatt kritiskt.

– Det lugnar oss inte på något sätt, säger utrikespolitiska talespersonen Håkan Svenneling.

Han säger att skrivningen är ett steg i rätt riktning, men framhåller att det stannar vid att vara en ensidig svensk tolkning.

– Det är fortfarande inte tydligt i och med att det inte är inskrivet i avtalet. Då hade man också fått en möjlighet att från amerikansk sida verifiera att den svenska uppfattningen gäller.

Avtalet är dock redan undertecknat och kan inte ändras.

”Pseudodebatt”

KD gick med på S önskemål om tillägget, men anser inte att det gör så stor skillnad i praktiken.

– Vi vet att Amerika har respekt för att vi inte vill ha några kärnvapen i fredstid på svenskt territorium, och det är också en pseudodebatt för det finns ingen anledning för Amerika att ha det här – de har egna plattformar i Atlanten som de kan använda i så fall, säger försvarspolitiske talespersonen Mikael Oscarsson.

Regeringens uppfattning är att det inte är aktuellt att ha amerikanska kärnvapen på svensk mark i fredstid. I en krigssituation kan frågan dock omprövas, har statsminister Ulf Kristersson (M) tidigare uppgett.

Följ ämnen i artikeln