Kjell, 81, tog banklån för att betala elräkningen

”Det är rena rånet”

Publicerad 2023-02-15

Elräkningarna åt upp alla besparingar.

Den pensionerade ingenjören Kjell, 81, i Örebro var tvungen att ta ett banklån för att kunna betala.

– Jag tycker det är alldeles åt helvete. Det är kriminellt. Hur kan de ta över sju kronor per kilowattimme för el som kostar 35 öre att framställa?

I december 2020 betalade Kjell 1 861 kronor för elen. Ett år senare var räkningen plötsligt 13 223 kronor.

– Det är ju rena rånet. Och att det får fortsätta. Finns det någon ärlighet i det här systemet? Vad skulle du säga om du behövde betala 600–700 kronor för en liter mjölk? Kan man göra så? Ska man vara redo för sådana smällar?

Kjell, som inte vill framträda med namn och bild, skakar på huvudet åt den absurda situationen.

Inför den här vintern skaffade han en ny luftvärmepump för att få ner elförbrukningen. Trots att pumpen sänkte hans elanvändning med 30 procent landade decemberfakturan 2022 ändå på 13 037 kronor.

Kjell är orolig för framtiden.

”Vi lever en dag i sänder”

Kjell hade tänkt sig en stabil pensionärstillvaro med hustrun i 70-talsvillan, med en buffert på banken som extra trygghet. Nu ser verkligheten annorlunda ut.

– Vi har tvingats att belåna huset för att ha råd med elräkningarna. Annars hade vi inte kunnat betala. Och det är klart att jag är orolig för framtiden. Vi lever en dag i sänder nu och anpassar oss så gott vi kan.

Är det fler du känner som har behövt ta lån?

– Det pratar man ju väldigt lite om. Men jag tror inte vi är ensamma. Vi är 1,5 miljoner villaägare i samma situation.

Kjell håller koll på elförbrukningen.

– Jag flyttar ytterligt ogärna. Vi bor bra här. Jag har tänkt bo här tills dom bär ut mig. Och ska vi hyra en tvårummare inne i stan med parkeringsplats så blir det dyrare än vad det kostar oss här, exklusive sådana här chocker då.

”Allmosor till folket”

Nu tycker Kjell att politikerna måste ta sitt ansvar och reda upp situationen.

– Statliga Vattenfall är Sverige största elproducent. Prisöverskottet mellan produktionskostnaderna och de nuvarande galopperande marknadspriset borde räcka mer än väl för att sänka elpriset till en sund nivå. I stället ska allmosor från statsbudgeten ska delas ut till det svältande folket. Var tar pengarna vägen?

– Vi måste frigöra elmarknaden från EU. Vi måste sätta våra egna elpriser och så får resten av Europa ha vad fasen dom vill. Produktionskostnad plus vettig vinst, det är vad elen ska få kosta i Sverige. Om det blir el över kan producenterna sälja det till vem dom vill, det är inget svenska staten behöver bry sig om. Men befolkningens tillgång till el till en rimlig kostnad måste tryggas, säger Kjell.


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Följ ämnen i artikeln