L-ledamot säger nej till tiggeriförbud: Inte lovat något

Publicerad 2022-10-14

Införandet av nationellt tiggeriförbud var ett av SD:s vallöften – och som en del av regeringsöverenskommelsen ska ett förslag redas ut och läggas fram.

Men ett förbud saknar stöd i riksdagen i dag – då liberalerna Anna Starbrink och Lina Nordquist säger nej.

”Jag kan leva med en utredning, men är mot tiggeriförbud innan jag ser övertygande fakta för att det skulle hjälpa någon”, skriver Lina Nordquist.

Kravet om införandet av ett nationellt tiggeriförbud har varit en av Sverigedemokraternas viktigaste, och presenterades så sent som 7 september när Jimmie Åkesson presenterade åtta krav han skulle ta med sig in i regeringsförhandlingarna.

I avtalet som förhandlats fram av högerpartierna nämns att ett nationellt tiggeriförbud utreds.

Minst två emot

”Utredningen ska, oavsett ställningstagande, lägga fram ett författningsförslag som innebär tiggeriförbud i Sverige”, skriver samarbetspartierna.

Men redan innan nya statsministern och regeringen tillträtt ser frågan om tiggeriförbud ut att ha stött på patrull.

Såväl Anna Starbrink som Lina Nordquist uppger att de fortfarande är emot tanken på ett förbud.

”Slutmålet för de som drev frågan är väl att få fram ett färdigutformat förslag. Målet för andra att kalla det utredning - annars hade man ju bara kunnat skriva ”införa tiggeriförbud”. Jag kan leva med en utredning, men är mot tiggeriförbud innan jag ser övertygande fakta för att det skulle hjälpa någon”, skriver Lina Nordquist till Aftonbladet.

Lina Nordquist.

Så om frågan kom upp i dag skulle du rösta nej?

”Definitivt. Jag har heller inte lovat något annat. Omröstning ingår inte i det överenskomna, bara en utredning som tar ställning.”

Hon tillägger att det ännu är för tidigt att helt avgöra hur hon ställer sig till det kommande författningsförslaget och huruvida där tillkommer övertygande fakta.

”När jag har läst den utredningen kommer jag och mina kollegor att diskutera frågan vidare”, uppger Nordquist.

Ska samvetsrösta

För tidningen Expressen uppger även Anna Starbrink att hon kommer samvetsrösta om ett förslag om nationellt tiggeriförbud hamnar på riksdagens bord.

– Jag har begärt att mina invändningar ska protokollföras, säger Anna Starbrink till Expressen.

Det ska hon ha meddelat riksdagsgruppen under ett många timmar långt möte i riksdagsgruppen under torsdagskvällen. Hon ska även motsätta sig ett förslag om begränsad tolkhjälp i vården.

Två röster är precis så många som de blivande oppositionspartierna skulle behöva för att stoppa förslag från den nytillkomna riksdagsmajoriteten, då M-KD-L-SD samlar 176 mandat mot oppositionens 173.

Anna Starbrink.

Riksdagsledamoten Lina Nordquist uppger att hon i stort är nöjd med avtalet.

”Helst hade jag velat genomföra enbart vår egen politik, men jag är stolt över stärkt public service, sjukvård och skola med mångfald och kvalitet, grundlagsskyddad aborträtt och förebyggande av grov kriminalitet. Jag vill förstås att vi ska bli ett betydligt större parti i nästa val, så att vi får mer tyngd som förhandlingspart”, skriver hon.

Även riksdagskollegan Cecilia Rönn ser både bra och dåliga saker med avtalet.

”Självklart finns det delar jag inte gillar och som inte är Liberalernas politik. Men det är en del av uppgörelsen och jag vet att vår förhandlingsgrupp har gjort ett bra jobb för att säkra asylrätten, säkra rättssäkerheten, säkra att vi kan grundlagsskydda aborträtten med mera. Precis som Johan sa på presskonferensen finns det både sött och salt i detta”, skriver hon.