FHM ger nya råd om covidvaccin för äldre

Publicerad 2022-12-22

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt vaccination mot covid-19 under nästa år för personer 65 år och äldre och för yngre med riskfaktorer. Arkivbild.

En spruta på våren och en på hösten. Så ser Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer ut för påfyllnadsdoser mot covid-19 för dem som fyllt 80 år och för äldre på särskilda boenden.

Rekommendationerna gäller från och med den 1 mars nästa år.

För personer som är 65 till 79 år och för yngre personer med riskfaktorer rekommenderas en dos per år. Om de nya riktlinjerna ska ses som permanenta är enligt Folkhälsomyndigheten för tidigt att säga.

– De här rekommendationerna gäller för 2023. Det finns förstås inte så rikligt med data på hur långt skyddet håller efter en påfyllnadsdos, men det här är vad vi kan uttala oss om nu, säger Johanna Rubin, utredare på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Omikron är fortfarande den dominerande virusvarianten, och smittspridningen är just nu kraftig sett i antal fall och många blir sjuka – dock gör vaccinskyddet att vårdbehovet inte ökar i samma takt.

– Den immuniteten som vi har byggt upp skyddar fortfarande. Sedan följer man hela tiden vilka varianter som uppstår, och det är troligt att vaccinen kommer att uppdateras på samma sätt som man gör med influensavaccinen, säger Johanna Rubin.

Skyddet mot allvarlig sjukdom och död bedöms även fortsatt vara gott för dem som är 64 år och yngre och som inte har medicinska riskfaktorer, men även de riktlinjerna ska ses över i början av nästa år.

– Våra rekommendationer är fortfarande tre doser, två primärdoser och en påfyllnadsdos. Sedan finns den fjärde dosen tillgänglig och där får vara och en göra sina överväganden, säger Johanna Rubin.

Johanna Rubin, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln