McDonalds-restauranger stängda efter teknikstrul

Publicerad 2024-03-15

McDonalds hade tekniktrubbel.

Flera restauranger fick blixtstänga – i hela världen.

”Inget cyberangrepp”, skriver McDonalds USA i ett mejl till Aftonbladet.

Flera McDonalds-restauranger har drabbats av tekniskt trubbel och det går inte köpa mat eller dryck.

På fredagsmorgonen slog kunder larm i sociala medier om att McDonalds-restauranger i olika länder att restauranger hade stängt akut.

En av McDonald's restauranger i Stockholm var tvungna att hålla stängd tidigt morgonen på grund av ett tekniskt problem.

– Det kommer ta tid. Det är samma problem överallt. Men vi vet inte när det kommer fixas, säger Evelina, som jobbar på McDonalds på centralstationen i Stockholm.

Restaurangen kunde öppna igen vid 9.30-tiden. Andra McDonalds-restauranger i Stockholm är fortsatt stängda under förmiddagen.

Patrik Hjelte äger flera McDonalds-restauranger i Värmland men de har kunnat hålla öppet och löst betalningar med swish bland annat.

– Alla McDonaldsrestauranger är uppkopplade mot ett globalt nätverk och det är det som strular. Just nu håller vi på att starta om alla system och vi hoppas att vara igång igen som vanligt snart, säger han till NWT.

Under morgonen var problemet löst i Värmland, enligt Hjelte.

– Det är sånt här som händer tyvärr när man är uppkopplad till den interaktiva världen. Men nu ska problemet vara löst, säger han.

Carina Eriksson driver flera McDonalds-restauranger i Östergötland. Hon säger till Corren att man försöker lösa problemet via andra betallösningar.

– Störningar har vi och det är inte fullt åtgärdat just nu överallt. Men det är i alla fall så att kunderna kan komma in, så kan vi hantera det, säger hon.

I McDonalds app står det fortsatt att det inte går att beställa.

”Stängt för underhåll. VI förbättrar just nu vårt beställningssystem. Vänligen försök igen senare”, står det i ett meddelande som dyker upp när man försöker beställa.

Lapp utanför McDonalds på Stockholms centralstation. Vid 9.30-tiden på fredagen hade restaurangen öppnat igen.

Globalt strul

I Hong Kong är det fortsatt problem under morgonen, skriver South Morning China Post.

Där håller restauranger öppet men det går inte att betala via de digitala skärmarna.

”Vänligen beställ direkt vid disken”, står det på dess hemsida.

Tv-kanalen Nine News rapporterar att alla restauranger i hela Australien är stängda.

"Vi har tekniska problem som påverkar våra restauranger över hela landet och vi arbetar för att lösa detta problem så snart som möjligt", skriver McDonald's Australien i ett uttalande.

McDonalds Japan skriver på X att de drabbats av ett systemfel.

En talesperson på McDonalds Nya Zeeland säger till NZ Herald att de digitala skärmarna där man beställer slutat fungera.

”Restaurangerna upplever nu ett it-problem som påverkar möjligheten att hantera beställningar”, uppger talespersonen.

Efter ett par timmar var problemet löst bland dess restauranger i USA.

”Vi tackar våra kunder för deras tålamod och ber om ursäkt för problem som detta orsakat. Värt att notera, problemet har inte något att göra med cybersäkerhet”, skriver McDonalds USA i ett mejl till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt McDonalds Sverige.

Texten uppdateras.

I McDonalds app går det inte att beställa.

Följ ämnen i artikeln