Expert om Nato: Kan gå väldigt fort i Ungern

Joakim Hugert Lundberg/TT

Publicerad 2024-01-23

Turkiets president Erdogan och Ungerns premiärminister Orbán vid ett tidigare möte, i Budapest i december.

Ett ungerskt godkännande av Sverige som Natomedlem kan nu gå ”väldigt fort”, enligt statsvetaren Anamaria Dutceac Segesten.

– Ungerns tvetydighet har nått sin gräns, säger hon.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har bjudit in Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) till Budapest för att diskutera ett svenskt Natomedlemskap, berättar Orbán själv på X.

Anamaria Dutceac Segesten, statsvetare och lektor i Europastudier vid Lunds universitet, påpekar att beskedet inte kommer som en överraskning med tanke på uppgifterna att det turkiska parlamentet väntas rösta om frågan under tisdagen eller onsdagen.

– Det är en effekt av Turkiets agerande. Ungern har alltid sagt att de inte vill vara det sista landet att godkänna Sverige, säger hon.

Förhandlat in sig i ett hörn

Att Ungern har skjutit upp godkännandet av Sveriges Natoansökan i över ett och ett halvt års tid har väckt kritik från andra Natomedlemmar.

Nu har regeringen förhandlat in sig i ett hörn, bedömer Anamaria Dutceac Segesten.

– Ungerns tvetydighet har nått sin gräns. Det är tydligt att de har pressats av andra Natoländer i den här frågan.

Tacksamt för Orbán

Hon säger att processen nu skulle kunna snabbas på ordentligt.

– Det kan gå väldigt fort. Det är tacksamt för regeringen att det är oppositionen som har begärt en extra parlamentssittning nu – då framstår Orbán som en lyhörd demokrat som lyssnar på andra partier, menar Dutceac Segesten, och framhåller att han tidigare kritiserats för att inte göra det.

Diplomatiska vinster

Enligt Dutceac Segesten har Ungern ställts inför ett dilemma med anledning av sin avvikande inställning till avgörande beslut i EU och Nato.

– Frågan har ställts på sin spets nu. Vill de vara inne eller ute? Det har tydliggjorts för Orbán att deras agerande riskerar att göra det svårare att delta i den beslutsfattande processen i organisationerna.

Men den ungerske premiärministern har trots allt uppnått diplomatiska vinster med sitt agerande, understryker hon.

Om Kristersson tackar ja till erbjudandet att besöka Budapest återstår att se. Men ett sådant möte skulle vara gynnsamt för Orbáns regering, enligt Dutceac Segesten.

– Det är symboliskt med ett besök på högsta politiska nivå. Det skulle vara som en stämpel, ett godkännande, för att Ungern är ett betydelsefullt land inom Nato.