Så ska S nya invandringspolitik se ut – ”hårdare krav”

Publicerad 2024-01-28

BORLÄNGE. I en datasal i ett studentboende i Tjärna Ängar börjar Socialdemokraternas nya integrationspolitik ta form.

På bordet ligger hårdare krav för att bli svensk medborgare, kurser i svenska värderingar och inrättandet av nya institutioner för analfabeter.

– Vi tittar på allt, säger ansvariga politikern Lawen Redar (S).

Riksdagsledamoten Lawen Redar (S) från Vällingby hade inte tänkt arbeta med invandrings- och integrationsfrågor. Men när partisekreterare Tobias Baudin frågade om hon ville leda partiets nya arbetsgrupp om frågan kunde hon inte tacka nej.

– Jag berättade för mamma. Hon har alltid oroat sig för mitt politiska engagemang, eftersom hon själv fått betala ett högt pris för sitt, men nu sa hon ”Sverige mår inte bra, ni måste lösa integrationen”.

Lawen Redar ledar S nya arbetsgrupp om invandrings- och integrationsfrågor.

Redar har ofta nämns som ett framtidsnamn i Socialdemokraterna. Att hon får uppdraget att ta fram ny politik i en av de mest aktuella frågorna är ett tecken på att hon är en politiker att räkna med framöver.

”Vi ska vara djupt självkritiska”

I höstas författade hon en rapport om integrationspolitiken. I en intervju med Aftonbladet sa hon att Sverigedemokraterna gjort Socialdemokraterna rädda att ta tag i frågan.

– Jag tycker vi ska vara djupt självkritiska. Jag är kritisk både mot mig själv och mitt eget parti.

Rapporten innehöll flera för Socialdemokraterna kontroversiella bitar. Hon avslutade med att konstatera att det kommer krävas insatser som aldrig tidigare har gjorts, i en skala som aldrig tidigare skådats, för att lösa integrationsproblemen.

Nu är det dags att göra konkret politik utifrån rapporten. Aftonbladet följde med Redar på ett studiebesök i Tjärna Ängar, ett område i Borlänge som fått representera mycket av det som gått snett i svensk integrationspolitik.

Krav på att aktivera sig

Här är 85 procent utlandsfödda, 22 procent av dem är arbetslösa och långt mer än hälften saknar gymnasiekompetens.

– Lägg till att befolkningen är väldigt ung. 83 procent är under 45 år. 36 procent av invånarna är födda i Somalia. Det här handlar om deras framtidsutsikter och Sverige som land. Behovet av åtgärder är akut, säger Lawen Redar.

I en datasal i ett studentboende visar kommuntjänstemän staplar och siffror på befolkningen i Tjärna Ängar. Redar lyssnar, antecknar i sitt mossgröna block och kommer med frågor. Vid bordet sitter även S-kommunalrådet Erik Nises i en svart polotröja och dricker kaffe. Han vill att staten ska ta ett större ansvar för att rätta till problemen. Han förespråkar också aktivitetskrav för de som lever på försörjningsstöd, en modell som även regeringen utreder.

Kan alla integreras?

Detta är också något som Lawen Redar är positiv till att införa nationellt.

– Alla människor i Sverige ska ha en aktivitet, det är ännu viktigare för utlandsfödda. Om man dessutom är krigsflykting så har man lämnat en svår situation i hemlandet. Den psykiska ohälsan är stor i den här gruppen, att sitta hemma och sakna mening är destruktivt, det ska ingen behöva utsättas för, säger hon.

Hur ska människor här i Tjärna Ängar integreras? Ska de flytta någon annanstans eller ska människor med svensk bakgrund flytta hit?

– Levnadsvillkoren i de utsatta områdena måste förbättras. Bostadsstandarden är undermålig. Trångboddheten är alarmerande. Man måste rikta politiken mot de här områdena och staten måste vara med och bistå. Vi ägnar all kraft åt att fundera på hur.

Har du uppfattningen att alla människor kan integreras?

– Ja. Det måste vara min målbild. Jag ger inte upp om människor.

Erik Nises.

Hårdare krav på medborgarskap

Vill alla integreras?

– Nej. Men alla vill att det ska gå bra för barnen. Det ger oss oanade möjligheter.

Vad ska man göra med dem som inte vill?

–  Det handlar förstås om plikt och rätt. Man har skyldigheter och vi kan ställa högre krav på vilka som kan bli medborgare i vårt land. Jag tycker också vi ska ta oss en riktig funderare över hur samhällsorienteringen ska se ut. Vissa kommuner har tagit tillbaka SFI-undervisningen i offentlig regi, det är väldigt bra. Där har de allt från föräldraskapsundervisning till samhällsorientering. Integration handlar inte bara om att bli självförsörjande – det handlar också om värderingar. Sett till Sveriges nya demografi är kulturfrågorna lika viktiga som de ekonomiska.

Borlänge är ett exempel på en kommun som ”tagit tillbaka SFI-undervisningen”. Tidigare drevs den i privat regi. Enligt rektorn som driver den kommunala verksamheten har man visserligen inte märkt av att fler söker sig till verksamheten, däremot pratar man om ett större engagemang.

Tjärna Ängar i Borlänge nämns ofta som ett område som har misslyckats med integrationen.

Nya institutioner

Redar anser dock att SFI i sin nuvarande form har stora brister, hon nämner ett exempel med en person som gått 5 000 timmar utan att lära sig språket ordentligt. Därför tycker hon att det behövs nya institutioner utöver SFI.

– De nuvarande mäktar inte med uppgiften. Kan man inte läsa och skriva på hemspråket är det rätt svårt att börja läsa och skriva på ett nytt språk.

I Borlänge styr M och S tillsammans, de har kommit överens om invandrings- och integrationspolitiken. Skulle det fungera på riksplan?

– Ja, om Moderaterna är beredda att jobba på att förstärka integrationspolitiken. Just nu ser jag inga tecken på att vi kommer ha färre utsatta områden i framtiden men jag har inget emot om vi sträcker ut en hand till varandra. Danmark har lyckats med det och kommit överens om en hållbar politik över tid. De kommer inte ha några utsatta områden i framtiden.

Kritiken från Åkesson – be om ursäkt

Du har tidigare varit självkritisk till ditt partis invandringspolitik – vad borde ni ha gjort i stället?

– Det har kommit väldigt många människor till vårt land under några få år. Det har inte mötts av tillräckliga integrationsåtgärder, det har snarare lett till att segregationen har accelererat i vårt land. De som har fått bära detta är primärt människor som redan bor i utsatta områden. Vi lät marknaden och frivilliga göra jobbet, men det är dags för politiken och det offentliga att ta ansvar.

Jimmie Åkesson anser att ni borde be om ursäkt och att ni skyller på Alliansen trots att ni var lika positiva till en liberal invandringspolitik. Kommer ni göra det?

– Jag vill inte ge mig in i den diskussionen. Sveriges problem i dag och mitt fokus framöver handlar om integration, inte om migration.

Olof Svensson