Hjälporganisationen låser in barn på ”uppfostringsresa”

Publicerad 2024-01-09

En brittisk välgörenhetsorganisation säger sig hjälpa föräldralösa barn i Somalia.

Men på sitt barnhem låser de in västerländska barn som skickas på uppfostringsresor.

”Jag skulle säga att barnen från utlandet är 8–10 stycken”, säger en person inifrån verksamheten.

Tre av dem ska vara svenskar.

På sin hemsida skriver organisationen att internatskolan är för föräldralösa och fattiga barn. I sociala medier lägger Umulqura Boarding School upp bilder på glada barn i skoluniform, olika skolaktiviteter och ceremonier.

Men det är inte hela sanningen. Aftonbladet har varit i kontakt med flera pojkar som har skickats på uppfostringsresor och som har varit inlåsta i välgörenhetsorganisationens internatskola.

Pojkarna beskriver skolan som ett fängelse. De säger att de ständigt var övervakade och inte fick ha kontakt med någon på utsidan.

De berättar även om sina vänner som fortfarande är inlåsta där – flera av dem är barn från de nordiska länderna.

Pojkarna beskriver skolan som ett fängelse.

Somalia och Kenya

Med hjälp av en frilansjournalist i Somalia har Aftonbladet undersökt hur verksamheten bedrivs.

Aftonbladet har tidigare uppmärksammat svenska barn som skickas på uppfostringsresor utomlands. De vanligaste länderna är Somalia och Kenya, enligt utrikesdepartementet.

Ibland skickas barnen för att leva med sina släktingar. Men många av dem hamnar på olika typer av uppfostringsläger eller låses in på internatskolor.

Umulqura Boarding School är en internatskola i Somalias huvudstad Mogadishu. Skolan drivs av den brittiska välgörenhetsorganisationen Somali Orphans Charity Umul-Qura.

Bild från skolans egen reklamfilm.

Övervakningskameror

Journalisten besöker skolan och utger sig för att vara person vars syster i Europa vill skicka sina söner till Somalia. På plats får han träffa rektorn som berättar om verksamheten.

– Det finns en vip-avdelning som består av större rum, nio gånger tio meter. Där sover 13 elever och i varje rum sover en lärare med, säger rektorn.

Avgiften är cirka 2 077 kronor i månaden.

– Den andra avdelningen består av våningssängar. Den övervakas av kameror och en lärare sover också här.

Men det är inte bara den avdelningen som övervakas med kameror. Rektorn berättar att det finns en omfattande kameraövervakning i hela skolan – i korridorerna, klassrummen, skolgården och sovrummen.

– Vi är på en plats med många elever. Konflikter kan uppstå och vi kan inte låta dem göra misstag. Därför har vi installerat 81 kameror.

Ännu fler kameror kommer att sättas in runt årsskiftet, säger rektorn.

Tre svenska barn inlåsta

Men frågan kvarstår – finns det utländska barn inlåsta i skolan?

Aftonbladets utsände får tag i en annan person med bra insyn i verksamheten.

– Ja, det finns elever som har kommit från Europa. Jag vet inte skillnaden mellan dem. Men det finns definitivt barn som har hämtats från diasporan, det har jag sett, säger personen.

– Jag skulle säga att barnen från utlandet är mellan 8–10 stycken.

Tre av dessa barn ska vara svenskar.

Personen säger att barnen övervakas strikt. De får inte lämna skolområdet eller ta emot besök utan föräldrarnas godkännande.

Aftonbladet tog sig in på skolan och filmade där med dold kamera.

”Hjälper föräldralösa”

Somali Orphans Charity Umul-Qura är en brittisk välgörenhetsorganisation som grundades 2008. På sin officiella hemsida skriver organisationen att de driver olika verksamheter för att hjälpa fattiga föräldralösa barn i Somalia.

2010 öppnade organisationen internatskolan i Mogadishu. Arbetet stöds av enskilda donationer, skriver de. Men att utländska barn låses in mot sin vilja och att det kostar pengar att skriva in barnen där står det ingenting om.

Förra året hade organisationen lite över 120 000 kronor i inkomst. Deras utgifter låg på 112 000 kronor, enligt den myndighet som reglerar välgörenhetsorganisationer i England och Wales.

Organisationen står skriven i London, några kvarter söder om Battersea Park.

När Aftonbladet besöker adressen är det mycket trafik in och ut ur det tio våningar höga flerfamiljshuset. Det ser ut som många andra i området; en tegelfasad, små fönster, inga balkonger, nedgångna hissar och trapphus.

”Bara barn från Somalia”

I korridorerna står kundvagnar och cyklar. Bostadsområdet är en skarp kontrast mot de nybyggda lyxlägenheterna i hundramiljonersklassen på Battersea Power station en kort promenad bort.

På byggnaden finns ingen skylt eller annat tecken på att en välgörenhetsorganisation har sitt huvudkontor här. Men flera grannar vet var föreståndaren bor. Där är ingen hemma.

– Hon är i Somalia, säger en kvinna som känner henne. Hon lägger till:

– Skolan är i Somalia och där går bara barn från Somalia. Inte från någon annanstans.

Flera grannar tar Aftonbladets uppgifter och säger att de ska vidarebefordra dem till kvinnan som bor i lägenheten.

– Hon ringer er, men det kanske inte blir förrän i imorgon, säger en man i 30-årsåldern.

Men ingen hör av sig.

Följ ämnen i artikeln