Terrorvarning i julhandeln – S kräver att regeringen agerar

Publicerad 2023-12-06

Säpo varnar för ett förvärrat säkerhetsläge – julhandeln nämns som ett potentiellt mål för terrorister.

Nu kräver Socialdemokraterna att regeringen agerar.

– Var är statsministern och justitieministern i det här läget? Man måste styra myndigheterna så att hela samhället höjer beredskapen, säger Ardalan Shekarabi (S).

Säkerhetspolisen, Säpo, gick på onsdagen ut och meddelade att säkerhetsläget förvärrats sedan terrorhotnivån höjdes i augusti.

En anledning är Hamas terrordåd och Israels krig i Gaza – vilket enligt Säpo bidrar till mer aktivitet i extremistmiljöer.

Varningen kommer samtidigt som julhandeln pågår för fullt.

– De kristna högtiderna och julhandeln förekommer som en del bland flera andra potentiella målval eller tillvägagångssätt i propagandan, och så har det sett ut länge, säger Fredrik Hallström, tf operativ chef på Säkerhetspolisen till TT.

Julhandel – ett potentiellt mål för illvilliga terrorister.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi uppmanar nu regeringen att agerar för att säkra tryggheten på gator och torg.

– Tyvärr har det varit passivitet de senaste veckorna. Vi har julhandel som tar fart nu. Man måste hantera situationen i köpcentrum, affärslokaler och publika platser. Människor som arbetar i de här branscherna måste få stöd och konkret vägledning, säger han.

Ardalan Shekarabi: Var är statsministern och justitieministern?

Förvånad över passiviteten

S vill att regeringen omedelbart ser till så att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och polisen agerar handfast och konkret. Det kan handla om att gå ut med information till fastighetsägare om hur man ska öka beredskapen mot terrorattacker.

Vill du att mer poliser kallas in i stadskärnor?

– Det kan handla om det. Men också vägledning till andra aktörer. Kommuner, fastighetsägare, fackföreningar för de som arbetar inom handeln.

Är du oroad över det försämrade säkerhetsläget?

– Jag är oroad och jag är förvånad över regeringens passivitet i den här frågan.

Har du full insyn i vad regeringen gör?

– Det vi kräver är publika initiativ, hur man ska ge konkret stöd till fastighetsägare och andra berörda.

Julhandeln är ett potentiellt mål för terrorister, enligt EU-kommissionären Ylva Johansson.

Flera terrordåd i Europa

Islamistiska terrorister har slagit till på flera platser i Europa under hösten.

Två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl i Bryssel, en lärare knivdödades i franska Arres och en tysk turist i Paris.

2010 försökte Taimour Abdulwahab spränga julhandlande svenskar på Drottninggatan i Stockholm. Hans dåd misslyckades – han dödade bara sig själv.

Sverigehalsduk och blommor vid minnesplatsen i Bryssel där två svenskar sköts ihjäl.

– Det är viktigt att påminna oss om att vi har en förändrad hotnivå, det är lätt att glömma ibland. Vi som säkerhetstjänst kan inte ge rekommendationer till var och en hur man ska förhålla sig, utan här måste arrangörer och organisationer ta sitt ansvar och ha en dialog med polismyndigheten, säger Fredrik Hallström på Säpo till TT.

Han tillägger att även hotet från högerextrema grupper har ökat.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i ett sms:

”Vi har sedan en längre tid ett allvarligt säkerhetsläge i Sverige. I augusti höjdes terrorhotnivån, från ett förhöjt till högt hot - från en trea till en fyra på den femgradiga skalan. Och efter Hamas terrorattack i oktober ser vi också en ökad polarisering även i vårt svenska samhälle med ökad risk för radikalisering som följd. Regeringen och landets myndigheter har under året vidtagit ett stort antal åtgärder för att förebygga och förhindra terrorism. Regeringen har en löpande dialog med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten, och överväger löpande ytterligare åtgärder både i Sverige och på EU-nivå.”

Terrorhotnivån har varit på 4, högt hot, sedan i somras.