Rudy Giuliani – från hjälte till skurk

Uppdaterad 2023-12-17 | Publicerad 2023-12-16

Han var hela USA:s borgmästare, drev fall mot maffian och blickade mot Vita huset.

Nu är Rudy Giuliani brottsmisstänkt, skuldsatt och hånad.

– Det är sorgligt. Han är inte den han har varit, säger hans ex-fru Judith Giuliani.

Det gick ett sus genom rättssalen i Washington DC på fredagen, när juryn meddelade sitt beslut. Rudy Giuliani, en av ex-president Donald Trumps trognaste anhängare, dömdes att betala 148 miljoner dollar till två valarbetare i Georgia, som han enligt domstolen förtalat.

79-åringen står också åtalad i Georgia, misstänkt för att ha försökt att fuska fram en valseger för Trump. Han har också hånats för en famös presskonferens efter valförlusten, där vad som såg ut som hårfärg rann ned för hans ansikte.

Rudy Giuliani med svart färg rinnande över ansiktet vid en presskonferens i november 2020.

Hyllad borgmästare

Annat var det i efterdyningarna av terrorattackerna den 11 september 2001. Den dåvarande New York-borgmästaren Giuliani hyllades för sitt hanterande av händelsen, och fick smeknamnet ”USA:s borgmästare”.

Time Magazine utsåg honom samma år till årets person.

Han sågs som en hjälte efter 11-september-attackerna. Här tillsammans med dåvarande presidenten George Bush och brandchefen Thomas Van Essen vid ruinerna av World Trade Center den 14 september 2001.

– Det finns inga likheter mellan den man jag kände för 20 år sedan, 11-septemberhjälten, och den här mannen. Jag tycker faktiskt synd om honom. Det är sorgligt. Han är inte den person han en gång var för någon av oss, sade hans ex-fru Judith Giuliani nyligen i en intervju med AP.

Giuliani har beskrivits som orädd. Han var det på 1980-talet, då han som federal åklagare drev fall mot maffian i USA. Han var orädd som borgmästare, och fick till och med beröm av oppositionen för att ha rensat upp i gatubrottsligheten, även om polisens brutalitet senare även kritiserats.

Rudy Giuliani som åklagare vid en presskonferens i New York i december 1984.

Drabbades av cancer

Efter åren som New York-borgmästare såg den politiska karriären ljus ut, men han tvingades dra sig ur senatsvalet 2000, mot Hillary Clinton, då han drabbades av prostatacancer.

2008 blickade han ännu högre, mot självaste Vita huset. Men han blev ingen av toppnamnen i Republikanernas primärvalskamp som till slut vanns av John McCain.

Efter några år i skuggan klev han ut i strålkastarljuset igen, och satsade det politiska kapital han hade kvar på en högoddsare – den kontroversielle men karismatiske fastighetsmagnaten Donald Trump.

”Förminskad figur”

Trumps seger innebar ingen ministerpost, som Giuliani hade hoppats på, men uppmärksamhet och fri lejd i maktens korridorer. Han blev en slags ”attackhund”, som skickades ut för att leta skandaler om den politiska motståndaren Joe Bidens son Hunter Bidens förehavanden i Ukraina.

Andrew Kirtzman, författare till en biografi om Giuliani, beskriver att ex-borgmästarens oräddhet lett till en vårdslöshet, som kanske framför allt varit tydlig efter Trumps valförlust 2020. Enligt domstolen i Washington DC gick han uppenbarligen för långt när det gäller anklagelser om valfusk mot en mor och dotter. Han står också åtalad för försöken att vända valförlusten, och inför en lång rad rättsärenden.

Rudy Giuliani träffar journalister efter domstolsbeskedet i Washington DC på fredagen.

Redan innan skadeståndet, motsvarande 1,5 miljarder kronor, till modern och dottern utdömdes var Giuliani på ekonomiskt obestånd. Han uppges ha tiggt pengar av en motvillig Donald Trump, hans konsultbolag har inte betalat sin telefonräkning och hans tidigare advokat har stämt honom för uteblivna betalningar. Lägenheten i New York är ute till försäljning, men har visat sig svårsåld.

”Nu är han en förminskad figur som fiskar efter att övertala jurymedlemmar och åklagare att hålla honom borta från vägen som leder till fängelset”, skriver Kirtzman i The Washington Post.

Följ ämnen i artikeln