Mindre sportflygplan har kraschat i vatten – två döda

Uppdaterad 2023-06-19 | Publicerad 2023-06-18

Stort räddningspådrag utanför Norrköping.

Ett mindre sportflygplan har kraschat i vatten utanför Norrköping.

Två personer har hittats döda.

– Vi vet inte vad som har orsakat olyckan, säger Sara Eriksson på Sjöfartsverket.

Två personer har dött efter flygolyckan som inträffade på söndagskvällen.

– Det är ett litet propellerplan, ett sportflygplan. Vi vet inte vad som har orsakat olyckan än, säger Sara Eriksson, presschef på Sjöfartsverket.

Flygplanet har kraschat i vatten utanför Norrköping och Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, en lotsbåt och en räddningshelikopter från Visby har larmats till platsen.

Flög från Polen

Man kunde lokalisera ett område där planet tros ha sjunkit.

– Ett gäng dykare har engagerats på ett ställe där vi har hittat olja som flyter upp. Med hjälp av ekolod har man sett en upphöjning på botten där som vi misstänker är ett vrak, säger Sara Eriksson.

Enligt Luftfartsverket flög planet från Polen tidigare under dagen. Man var från början på väg till Dala-Järna, men ändrade sin rutt till Skavsta.

Hittades döda

Till en början hittade man bara delar av flygplanet i vattnet. Men vid 22-tiden uppgav Sjöfartsverket att en kropp hittats i vattnet. Polisen bekräftade sedan att personen dött av sina skador och att man letade i vattnet efter en annan person.

En dryg timme senare uppgav polisen att båda personerna hittats döda.

– Vi har två bekräftat avlidna. Vi misstänker inget brott utan utreder det som en olycka. Det kommer att lämnas över till statens haverikommission, säger RLC-befälet Kristoffer Axelsson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer personerna från Tyskland och Ungern. Polisen uppger att det inte är klarlagt om personerna har någon koppling till Sverige.

”Fruktansvärt tragiskt”

Området där flygolyckan skedde har spärrats av och kustbevakningen kommer sköta bevakningen. Polisen har inlett en förundersökning.

– Det är kutym. Det utreds som vållande till annans död. Det kommer antagligen visa att det här var en fruktansvärt tragisk olycka, men man måste ha en rubricering, säger Laila Eriksson, ledningsbefäl på polisen Öst.