Sörmland får IVA-förstärkning söderifrån

TT

Publicerad 2020-04-24

Intensivvårdspersonal från Blekinge ska förstärka Region Sörmland under rådande coronapandemi. Arkivbild.

Region Sörmland kommer att få förstärkning med intensivvårdspersonal från Blekinge med anledning av coronavirusets utbrott.

Med start i helgen kommer tre intensivvårdsteam från Blekingesjukhuset att börja arbeta i Eskilstuna och Nyköping, skriver Region Blekinge i ett pressmeddelande.

"Än så länge har vi ett relativt lugnt läge hos oss. Resurser finns för att hjälpa till över gränserna. Så självklart ska vi ställa upp när vi kan. Nästa gång kan det vara vi som behöver stöd utifrån", säger Ulrika Siesing, verksamhetschef vid anestesikliniken på Blekingesjukhuset.

Insatsen omfattar tre team, som avlöser varandra och ska jobba fyra dagar åt gången. Varje grupp består av en anestesiläkare och två intensivvårdssjuksköterskor.

Sörmland är en av de regioner som har drabbats hårdast av coronapandemin. 83 personer som smittats med covid-19 har fått intensivvård eller får det just nu och 153 personer i regionen har avlidit i sviterna av sjukdomen. Antalet konstaterade fall i Sörmland uppgick på fredagen till 1 057, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Region Blekinge har 56 konstaterade fall och två avlidna. Tre personer får eller har fått intensivvård i regionen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln