Känt kulturhus i Malmö öppnar egen musikstudio

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Inkonsts nya satsning är tänkt att fungera som en resurs för stadens elektroniska musikscen.

– Det blir ett tillfälle för oss att öppna upp och vara en stärkande kraft i Malmös kulturliv, säger konstnärlige ledaren Ulf Eriksson.

I över 20 år har Inkonst utgjort en viktig knutpunkt för Malmös kulturintresserade. Varje vecka förser kulturinstitutionen sina besökare med livespelningar, nyskapande scenkonst och kokande klubbkvällar.

Den 11 februari är det dags att dra igång ytterligare en satsning i det gamla Mazettihuset på Bergsgatan. Då invigs nämligen Inkonsts nya musikstudio.

Studion, som ligger bredvid den berömda “blackboxen” i källaren, är tänkt att bli en plats dit företrädesvis elektroniska musikskapare kan komma för att arbeta på sina projekt.

– Idén tog form när vi fick tag på en väldigt unik modulärsynth för några månader sedan. Det är en stor, svart mojäng som går att koppla samman med både datorer och andra synthar, berättar Ulf Eriksson, konstnärlig ledare för Inkonsts musikscen.

Ulf Eriksson, konstnärlig ledare för Inkonsts musikscen.
Foto: Hateff Mousaviyan
Ulf Eriksson, konstnärlig ledare för Inkonsts musikscen.

Införskaffandet av modulärsynthen ledde i sin tur till att de även började leta efter ett nytt högtalarsystem och en dator speciellt ämnad för musikproduktion. Genom kontakter lyckades Ulf Eriksson och teknikerna på Inkonst till slut hitta vad de sökte.

– Plötsligt satt vi där med all denna fantastiska utrustning och kände att “ja men vad fan, vi bygger väl en egen studio då!”, säger Ulf Eriksson.

Foto: Hateff Mousaviyan
Inkonsts nya modulärsystem var en gåva från Erica Synths, en lettländsk synthtillverkare specialiserad på den här sortens instrument.

Anledningen till att Inkonst väljer att öppna sin egen musikstudio är tvådelad.

Till att börja med är det för att kunna fungera som en möjliggörande plattform för den lokala musikscenen.

– I Malmö görs det jättemycket spännande elektronisk musik, ofta av det mer experimentella slaget och ofta i producenternas egna sovrum. Nu kan vi erbjuda dem en möjlighet att professionalisera sig och kanske fördjupa sina färdigheter här hos oss, förklarar Ulf Eriksson.

Han drar en parallell till Malmös skejtscen, en subkultur som kommunen medvetet har satsat både tid och resurser på, och som på senare år har lyckats etablera sig i den absoluta världstoppen. Förhoppningen är att stadens elektroniska musikscen ska kunna göra en liknande resa.

Foto: Hateff Mousaviyan
Ulf Eriksson visar hur studion kommer att se ut när den är helt färdigbyggd.

Det kommer vara gratis att gå med i studions användarnätverk.

Rent praktiskt kommer det gå till som så att den som vill boka in sig fyller i ett lättare formulär på Inkonsts hemsida. Där får man berätta lite kort om vem man är och varför man vill komma dit och jobba. Väl på plats får man sedan en genomgång av hur modulärsynthen fungerar.

– Det är trots allt ganska avancerat för den som aldrig har använt den här sortens system tidigare, så det kommer ligga på våra tekniker att utbilda de som kanske är intresserade men inte kan, förklarar Ulf Eriksson.

Drömscenariot, menar Ulf Eriksson, vore om Malmös producenter skulle våga ta med och lämna kvar sin egen utrustning för att låta andra låna.

– Tänk vad fint det hade varit, som ett slags demokratiskt synthbibliotek, säger Ulf Eriksson och ler.

Foto: Hateff Mousaviyan

Förutom att vilja fungera som en språngbräda för stadens elektroniska musikskapare har Inkonst även en annan tanke med sitt nya studiobygge: att kunna locka till sig fler internationella samarbeten.

Sedan ett par år tillbaka driver Inkonst ett så kallat residensprojekt. Det går ut på att de bjuder in internationella kulturutövare till Malmö för att skapa, vidareutveckla och presentera sina verk. Det kanske tydligaste exemplet på det är artister som kommer hit för att jobba fram unika musikstycken som de sedan framför på till exempel Intonal, den årliga experimentella musikfestivalen som arrangeras av Inkonst.

Tidigare har artisterna kunnat sitta och jobba på Inter Arts Center, Inkonsts granne i Mazettihuset. I och med den nya satsningen kan Inkonst nu även erbjuda dem tillgång till den egna studion.

– Vi ser det som en tydlig förstärkning av projektet. För de artister som kommer hit och arbetar i residens under flera veckor blir det här en fantastisk möjlighet, säger Ulf Eriksson.


Inkonsts musikstudio invigs den 11 februari. Då är den som är intresserad välkommen att höra mer och ställa frågor. Dessutom bjuder artisterna Dungeon Acid och Cynthia Forlorne på varsitt liveframträdande, båda med hjälp av den nya modulärsynthen.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%