Sjuåring träffad av blixten efter fotbollsträning

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sjuårige Ludvig skulle skynda hem från fotbollsträningen på Värmdö efter att ett åskoväder brutit ut.

Då träffades han av blixten.

– Han blev livrädd, det gjorde jätteont i armen och började sticka i ansiktet, säger pappa Dan Wimund.

Under sena eftermiddagen bröt ett kraftigt åskoväder ut på Värmdö utanför Stockholm.

På Värmdövallen tränade klubbens sjuåringar under ledning av bland annat Dan Wimund. Men med tjugo minuter kvar av passet så avbröt man träningen i förtid.

– Det kom plötsligt, världens blixtoväder, så vi blev nervösa för barnens skull och avbröt träningen direkt, säger Dan Wimund.

Han, frun och sonen Ludvig bor själva nära Värmdövallen och skulle skynda sig hem för att skyla från ovädret. De genade genom en skogsdunge och precis som vanligt tog Ludvig vägen genom ett hål i ett stort stålstaket. Precis då slog blixten ner i ett träd precis intill staketet 100 meter längre bort.

Ludvig, 7 år, var på väg hem från fotbollsträningen som avbröts under åskovädret.
Foto: PRIVAT
Ludvig, 7 år, var på väg hem från fotbollsträningen som avbröts under åskovädret.

”Blev hysterisk”

– Det kom en ljusbåge och blev världens smäll. Hans arm kastades bort från staketet, säger Dan Wimund som chockad såg händelsen från nära håll.

– Han blev hysterisk, det gjorde jätteont i armen och handen. Den domnade bort och han fick stickningar och ilningar i armen. Sen domnade även munnen och ansiktet bort.

Ludvig togs till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Men när Aftonbladet når familjen har han precis fått åka hem.

– Vi har gjort tre EKG och det ser bra ut. Räddningen var att blixten inte slog ner direkt där han var och att det blev en viss dämpning i staketet, sen var det tur att armen inte fastnade i staketet utan kastades bort, säger Dan Wimund.

Blixtovädret har förutom nedslaget vid Värmdövallen orsakat ett flertal villabränder på Värmdö och i Nacka under eftermiddagen.

Foto: Johan Nilsson/TT
Ett åskoväder i södra Sverige förra sommaren.
Publicerad:

LÄS VIDARE