Uppsala kommun gör om Östra Ågatan till sommargata

Uppdaterad 2020-05-14 | Publicerad 2020-05-13

Östra Ågatan mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder, blir sommargata.

Nästa vecka förvandlas Östra Ågatan till Uppsalas första sommargata, vilket samtidigt innebär stora begränsningar för den som behöver ta bilen till centrala Uppsala.

– Det behövs fler ytor och gott om plats att umgås på utan störande trafik nu när vi reser mindre, säger Rickard Malmström, ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Den nya sommargatan innebär att Östra Ågatan kommer att möbleras med både sittplatser och planteringar, samtidigt som biltrafiken begränsas rejält.

– Vi öppnar upp centrum med inbjudande sommargågator för ett rikt och trevligt stadsliv, säger Rickard Malmström, ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Cykelparkeringarna görs obrukbara

Omvandlingen till sommargata inleds redan den här veckan med att samtliga cykelställ töms på cyklar och vinklas om för att bli obrukbara.

För att anpassa sommargatan till rådande pandemi, och uppmuntra till att hålla avstånd, kommer också sittplatserna längs med sommargatan att utformas och placeras på ett sätt som ska främja social distansering till andra sällskap.

Följ ämnen i artikeln