Birna, 20, försvunnen – spåren leder till fartyg

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

Övervakningskameror visar hur 20-åriga Birna Brjáns­dótt­ir går på en gata i Reykjavik natten till lördag. Sedan dess är hon försvunnen.

Polisen har i nuläget två huvudspår: Ett par skor som hittades i hamnen – och en bil som hyrts av grönländska fiskare.

– Det finns någon som vet mer och som inte har gett sig till känna, säger polisen Grímur Grímsson.

1 av 4 | Foto: Privat / Polisen
Birna Brjáns­dótt­ir. Till höger: Övervakningsbild på Birna Brjáns­dótt­ir innan hon försvann.

De senaste bilderna på 20-åriga Birna Brjánsdottir är från 05-tiden, natten till lördag. Då vinglar hon fram på en huvudgata i den isländska huvudstaden Reykjavik. Sedan försvinner hon spårlöst – och inga övervakningsbilder visar hur.

Det enda spåret som fångats av kameror är en röd bil i området. 25 minuter efter försvinnandet stängdes Birnas mobiltelefon av någonstans i ett område utanför Reykjavik. Även där syntes en röd bil.

Ett par timmar senare hittades ett par svarta Dr. Martens-kängor i ett hamnområde, likadana som de Birna hade på sig. Och polisen har spårat upp en röd bil – som hade hyrts av fiskare från ett grönländskt fartyg som låg förtöjt i samma hamn.

Följde efter dem till havs

Det grönländska fartyget, som heter Polar Nanoq, lämnade hamnen tidigt på lördagen. När spåren gick upp för polisen begärde de hjälp från ett danskt militärfartyg, som började följa efter det grönländska. Nu har den fiskebåten vänt tillbaka mot Island, rapporterar den isländska tidningen Morgunblaðið.

Den isländska polisen har begärt ut en lista över besättningen på Polar Nanoq, rapporterar tidningen Fréttablaðið. Den röda hyrbilen har tagits i beslag, men polisen betonar att man inte vet om det är exakt samma bil som syns på övervakningsfilmerna, eller om Birna varit i den.

130 personer har varit involverade i en stor sökinsats, men de avslutade den under tisdagen, i väntan på mer information att gå på. Polisens drönare har flugit över Reykjavikområdet – både över land och hav, rapporterar RÚV.

Polisens högsta prioritet

Polisen konstaterar att ärendet har högsta prioritet. De har också fått tillåtelse av domstol att hämta in telefon- och bankuppgifter. Men i det här läget vill de inte slå fast att det är en brottsutredning som pågår.

– Men vi använder alla medel vi kan ta till vid en brottsutredning i detta ärende, säger Grímur Grímsson vid polisen till Morgunblaðið.

På övervakningsfilmen vinglar Birna förbi flera personer. Polisen har ännu inte kommit i kontakt med dem.

– Vi vill bara komma i kontakt med dem som var där vid samma tidpunkt för att ställa frågor. De är inte misstänkta för något. Hon snuddar vid dem när hon går förbi men det verkar inte vara något anmärkningsvärt, säger Grímsson.

Island ber för familjen

Samtidigt ber Island för Birna. Landets största kyrka höll under tisdagskvällen öppet för att välkoman folk att visa sitt stöd för den unga kvinnans familj, rapporterar Morgunblaðið.

Det grönländska fartyget Polar Nanoq tros vara tillbaka i isländsk hamn under onsdagskvällen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN