Miljongatan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-24

84 miljoner till Torpsbruk – men familjen Freij blev utan: ”Lite jobbigt”

Guldgatan. På Humblevägen bor miljonvinnarna som blev ett kompisgäng. Sittande Inger Johansson, Maria Kristensen, Josefine Johansson. Från vänster Amanda och Linnéa Magnusson, Maria Lydig, Roger Magnusson, Jonny Kristensen, Agneta Johansson, Ingemar Johansson, Mikael Petersson, Elisabeth Appeltoft-Petersson, Beatrice Juhlin.

TORPSBRUK Familjen Freijs grannar fick dela på 84 miljoner kronor.

Men själva blev de utan – de slutade med lotterna för en månad sedan.

– Första förmiddagen var det lite jobbigt. Sedan gick det över, säger Erik Freij.

Grannen Erik Freij, 76, var en av dem som missade det stora vinsttåget. Hans fru prenumererade på lotterna fram till en dryg månad sedan.

Livet på Humblevägen i småländska lilla Torpsbruk är för alltid förändrat. Här fick nio personer dela på rekordvinsten i Postkodlotteriets extradragning Grannyran förra helgen, 84 miljoner kronor.

Men alla är inte vinnare

i Torpsbruk – en ort på 354 personer som fått 16 nya miljonärer i ett slag.

”MIg gör det inget”

När Aftonbladet kommer på besök berättar Erik Freij, 76, att hans fru sa upp prenumerationen på lotterna, bara en och en halv månad före Torpsbruks storvinst. Men bitter är han inte.

– Snart kommer det att stå nya bilar här på gatan. Men mig gör det inget. Det kan också vara farligt med stora vinster, säger han.

Några hus längre bort på gatan firar Humblevägens storvinnare över en fredagsdrink. De sex familjerna tog hem mellan 800 000 och 18 miljoner kronor var.

Uttalad avundsjuka från andra Torpsbruksbor har de inte känt av. De flesta har gratulerat. Men visst känns det snopet för en del, berättar Ingemar Johansson, 52, som själv kammade hem drygt tio miljoner.

– Vi har inte hört något negativt från grannarna. Men de som pratade om att börja köpa lotter och aldrig gjorde det, de är inte så glada nu.

Ska hyra helikopter

Vinstpengarna förde gänget på Humblevägen samman. Tillsammans kan storvinnarna prata om sina nya miljoner – utan att det sticker i ögonen på någon.

– Det här har fört oss närmare varandra. Det känns bra att prata om vinsten med de andra. Jag tar aldrig själv upp det på jobbet, för jag vill inte låta skrytsam, berättar Maria Kristensen, 38, som vann tio miljoner kronor.

Sommarstugor, sportbilar och resor står nu på flera önskelistor. Ingemar Johanssons dröm är kanske den mest udda.

– Jag har sagt i 30 år att jag ska köpa en helikopter. Det lär inte bli någon, men jag skulle kanske hyra en helikopter i alla fall.